Hidrogenul sulfurat din Marea Neagră, o sursă importantă de energie. Dan Tanasă (AUR): Consider că este mai mult decât indicat să investim în surse alternative de producere a energiei

România are în continuare resurse impresionante, care, din păcate, nu sunt exploatate pentru binele tuturor românilor. O astfel de resursă care ar putea contribui la asigurarea securității energetice naționale este hidrogen sulfurat din Marea Neagră, un gaz solubil în apă, care se găsește la o adâncime de 200 de metri. Deputatul AUR Dan Tanasă consideră că este necesar ca România să valorifice această resursă.

Experții susțin că în Marea Neagră se găsește cea mai mare cantitate de hidrogen sulfurat din lume, precum și o cantitate mare de metan. Cele 4,5 miliarde tone de hidrogen sulfurat care există în Marea Neagră ar putea produce în jur de 10-12 TWh anual. Deputatul AUR Dan Tanasă a sesizat Ministerului Energiei acest aspect și a subliniat că, potrivit specialiștilor, „ dacă ar fi realizate investiți se poate găsi o metodă de extracție sau de prelucrare din mare a hidrogenului sulfurat, această comoară naturală probabil că ar reprezenta o sursă de energie extraordinară” – doar că pentru extragerea acestui gaz sunt necesare fonduri.

În adresa transmisă Ministerului Energiei, deputatul AUR precizează că știința a făcut descoperiri impresionante. Astfel, o echipă formată din cercetători de la Institutul de Inginerie Chimică din Sofia, Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi oameni de ştiinţă din Georgia şi România au dezvoltat un design de celule de combustibil originale, ce permit utilizarea hidrogenului sulfurat şi a oxigenului din aer pentru producerea de energie electrică.

În acest context, deputatul Dan Tanasă solicită Ministerului Energiei să transmită:

  1. Dacă Ministerul Energiei are în vedere susținerea unui astfel de proiect prin finanțarea unor cercetări care să permită identificarea unor mijloace de exploatare a hidrogenului sulfurat?
  2. Dacă aveți alocate fonduri pentru cercetare, astfel ca din aceste sume să fie acordate finanțările necesare unor instituții precum Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, având în vedere studiile și implicarea de până acum a specialiștilor din Râmnicu Vâlcea?
  3. Dacă veți lua în calcul această variantă alternativă, curată și ecologică de producere a energiei, dată fiind resursa uriașă din Marea Neagră pe care România o poate exploata?
  4. Care este punctul de vedere al Ministerului Energiei cu privire la această opțiune de exploatare pe termen lung a hidrogenului sulfurat din Marea Neagră?