Guvernul Ciucă nu știe cum va acoperi sumele cheltuite în cadrul Programului „Anghel Saligny”

Guvernul Ciucă nu știe cum va acoperi sumele cheltuite în cadrul Programului „Anghel Saligny” – acesta lucru reiese cât se poate de clar din răspunsul transmis de către Ministerul Finanțelor la interpelarea senatorului AUR Sorin Mateescu.

„Noul PNDL presupune un efort bugetar enorm, în condițiile pandemiei actuale”, consideră Hangan, care a solicitat ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, să transmită cum vor fi afectate celelalte domenii, în special sectorul sanitar și cel educațional, când vom avea un minus financiar de 26 de miliarde de lei credite bugetare. De asemenea, senatorul a cerut clarificări privind creșterea taxelor și impozitelor din anii 2022, 2023 și 2024, pe care statul le are în vedere pentru a acoperi deficitul bugetar. Răspunsul la această la interpelare nu numai că este scris în limbaj de lemn, însă ministerul Finanțelor pasează responsabilitatea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, „în calitate de coordonator al acestui proiect”.

„Ministerul Finanțelor aplică și implementează strategia și programul de guvernare în domeniul finanțelor publice, astfel cum au fost adoptate de Parlamentul României. Angajamentul asumat de către Guvernul României, prin obiectivele cuprinse în Programul de guvernare 2021-2024, Capitolul III – Fiscalitate, include necesitatea unei evaluări a regimului fiscal existent, o analiză asupra modului de impozitare a capitalului versus impozitarea muncii și ar trebui realizată în parteneriat cu mediul socioeconomic, prin reducerea economiei informale, combaterea evaziunii fiscale, reintroducerea stopajului la sursă, abordarea reducerii fiscalității muncii mai ales în zonele vulnerabile, fără a preciza explicit alte taxe sau impozite care să compenseze sumele ce vor fi cheltuite prin implementarea proiectelor conținute în Programul național de investiții Anghel Saligny.

În acest context, în cadrul obiectivelor asumate de Guvernul României, cât și al componentei de reformă fiscală din Planul National de Redresare și Reziliență sunt prevăzute revizuiri ale sistemului fiscal prin efectuarea unor analize în vedere identificării distorsiunilor și lacunelor în domeniile în care legislația fiscală ar trebui ajustată, care au ca obiectiv implementarea măsurilor care vizează reducerea treptată a stimulentelor fiscale excesive”, se arată în răspunsul transmis de către Ministerul Finanțelor.