Greva din Educație continuă. Sindicatele au respins oferta Guvernului privind majorarea cu 1.000 de lei brut a salariilor

Cadrele didactice și nedidactice din Educație au respins miercuri seară oferta pe care Guvernul le-a făcut-o în aceeași zi pentru încetarea grevei generale după ce președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderii coaliției de guvernare, premierul (PNL) Nicolae Ciucă și președintele (PSD) al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca.

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis că profesorii nu acceptă oferta făcută de Guvern după un referendum intern făcut în aceeași zi în rândul angajaților din Educație pe care-i reprezintă.

La scurt timp de la ieșirea șefilor de sindicat de la discuții, Guvernul a emis un comunicat în care a reactualizat oferta făcută greviștilor în aceeași zi și a făcut un apel la responsabilitate.

„Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.”

De ce refuză greviștii oferta Guvernului
Profesorii consideră oferta Guvernului „un pas înainte”, dar nu sunt mulțumiți de eșalonarea pe 3 ani a sumelor pe care le cer în grila de salarizare.

„Am comunicat [angajaților din Educație] ultimele măsuri propuse de guvern pentru detensionarea situației, iar organizațiile ne-au spus foarte clar ca le resping”, a declarat Marius Nistor, liderul federației „Spiru Haret”. „Am convocat colegiul [de conducere al sinducatului] pentru a stabili limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte și am decis că greva continuă”, a spus Nistor.

Și liderul FSLI, Simion Hăncescu a anunțat că liderii județeni de sindicat i-au transmis că resping oferta guvernului, chiar dacă aceasta reprezintă „nu pas înainte”, dar nu sunt de acord cu eșalonarea majorării salariale pe parcursul a trei ani.

Cât privește proiectul de OUG, cerut inițial de greviști pentru ca majorarea salarială să capete greutate și credibilitate, și acordat miercuri de guvern dar pe o altă grilă de majorare decât cea cerută de sindicate, Hăncescu a spus că greviștii au cerut să vadă mami întâi proiectul de ordonanță, despre care Guvernul a anunțat că va fi aprobat joi.

„Am spus ca nu sutnem de acord cu intervalul de 3 ani, așa cum la Sănătate s-a găsit soluția să se dea [majorările] într-o singură tranșă, așa vrem și noi măsura propusă”, a declarat Hăncescu.

El a spus că greviștii ar putea accepta oferta Guvernului dacă întreaga majorare va fi făcută într-o singură tranșă.

„Oamenii au spus clar că nu vor vouchere”, a spus el referindu-se la primele oferte făcute de guvern, sub formă de prime sau vouchere pentru lunile iunie și octombrie.

Oferta Guvernului
Guvernul a anunțat miercuri că va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar de la 1 iunie, iar celelalte majorări, cerute de sindicate, vor fi etapizate pe trei ani.

Anunțul a fost făcut după ce premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit miercuri, timp de două ore, cu liderii sindicatelor din educație.

Majorarea propusă de Guvern reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea care va figura pe viitoarea grilă salarială și care se va regasi în viitoarea lege de salarizare ce se va aplica de la 1 ianuarie 2024, spune Executivul într-un comunicat remis presei miercuri.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% sută din valoarea totală a majorărilor.

Sindicaliștii care au participat miercuri la discuții de la șefia celor trei mai federații sindicale au anunțat că vor răspunde miercuri seară la oferta Guvernului.