Germanii se declară tot mai îngrijorați de subiectul migranților (sondaj)

Numărul germanilor care se tem că guvernul lor ar putea fi suprasolicitat de gestionarea imigrației a crescut vertiginos anul acesta, deși îngrijorările legate de taxe și costul de trai încă predomină, arată un sondaj de referință publicat joi și citat de Reuters.

Sondajul arată că temerile legate de imigrație sunt împărtășite de germanii din toate colțurile țării, nu doar de cei din regiunile mai sărace din fosta Germanie de Est. Situația reprezintă o premieră pentru Germania, după cum arată sondajul realizat de R+V Insurance, ajuns acum în al patrulea deceniu de la prima publicare a sa.

„O îngrijorare copleșitor de est-germană a devenit un subiect care îngrijorează în mod egal oamenii din întreaga Germanie”, afirmă Isabelle Borucki, unul dintre politologii care au lucrat la sondaj, adăugând că „respondenții se tem că integrarea [imigranților] nu va reuși”.

Care sunt subiectele care îi îngrijorează pe germani
În total, 56% dintre respondenți au spus că se tem că statul german și instituțiile sale ar putea fi copleșiți de migrație. Deși subiectul este abia pe locul 4 în topul îngrijorărilor exprimate de germani, ea a urcat de pe poziția a noua comparativ cu anul trecut, când 45% din cei care au participat la sondaj și-au exprimat preocupările legate de această problemă.

Ceva mai jos în clasamentul pe anul acesta, pe a 11-a poziție, sunt temerile că imigrația ar putea provoca tensiuni sociale. Anul trecut acest subiect a fost pe locul 16 în clasament.

Primele 3 îngrijorări exprimate de germani în sondajul de anul acesta au fost cele legate de creșterea costului de trai, costul locuințelor și majorările de taxe, alături de tăierea ajutoarelor sociale.

Îngrijorările legate de tăierea ajutoarelor sociale sunt cel puțin curioase, ținând cont că guvernul lui Olaf Scholz a anunțat la începutul lunii septembrie că intenționează să le mărească concomitent cu majorarea celor de creștere a copilului.

În ceea ce privește primele 3 poziții din clasament, situația este asemănătoare cu cea din sondajul realizat în anul trecut.

Temerile legate de migrație alimentează ascensiunea extremei drepte
Deși îngrijorările legate de imigrație sunt mai mici decât cele exprimate în timpul crizei migranților din 2015, când 65% din germani s-au declarat preocupați de subiect, ele explică în parte revirimentul partidului de extrema dreaptă Alianță pentru Germania (AfD).

AfD a anunțat vara aceasta că va nominaliza în premieră un candidat pentru funcția de cancelar, după ce sondajele de opinie realizate în urmă cu câteva luni arătau că formațiunea se bucură de un nivel record al popularității de 19-20% – în spatele creștin-democraților aflați de asemenea în opoziție, dar în fața sau la egalitate cu social-democrații lui Scholz, în funcție de sondajul de opinie luat drept reper.

Scholz a declarat că numărul de refugiați primiți de Germania în prezent este prea mare, mai ales ținând cont de procentul celor care în cele din urmă nu primesc dreptul la azil.

Spre deosebire însă de situația din 2015-2016 și criza migranților provocată de războiul civil din Siria, AfD face acum campanie și împotriva refugiaților din Ucraina în condițiile în care Germania a primit în jur de un milion de ucraineni de la începerea invaziei rusești anul trecut.