George Simion, la Dolj: România a ajuns o colonie, nu mai suntem noi stăpâni în ţara noastră; nu am avut o elită care să ducă România acolo unde îi este locul

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat public, miercuri seara, la Craiova, programul de guvernare în 15 puncte „Reconstruim România”, în faţa câtorva sute de membri de partid şi simpatizanţi.

Punctele din Programul AUR au fost prezentate de preşedintele George Simion, preşedintele Consiliului de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, prim-vicepreşedintele Marius Lulea şi vicepreşedintele Ringo Dămureanu.

„Documentul intitulat ‘Reconstruim România – Programul de guvernare AUR în 15 puncte’ cuprinde soluţiile pe care le propunem pentru buna administrare a ţării. Am fost în comuna Argetoaia, din Dolj, să îl ajutăm pe un tată – mulţi oameni vin să ne ceară să îi ajutăm cu bani, dar el nu a cerut bani – ci o vacă, să îşi poată creşte copilaşul. A lucrat 5 ani în Italia, la munci agricole şi acum s-a întors acasă. De asemenea, am fost la Braloştiţa, lângă Filiaşi, unde sunt 3 copii pe care îi creşte tatăl lor, să îi ajutăm cu o bursă, pentru că tatăl lor munceşte cu ziua, fiindcă nu există perspectivă. El ar munci, dar nu sunt locuri de muncă. Ce facem noi este o picătură într-un ocean de nevoi. Acestea sunt imagini dintr-o filă neagră a istoriei României, unde speranţa de viaţă este mai mică cu 8 ani faţă de media europeană. Suntem pe penultimul loc la majoritatea indicatorilor de viaţă. Ne mirăm că se dărâmă infrastructura construită de părinţii noştri în anii 70-80 şi nu înţelegem care e soluţia”, a spus preşedintele AUR, George Simion.

Acesta a afirmat că proiectul AUR a pornit în urmă cu 3 ani, ca un proiect politic conservator, când toată lumea zicea că acesta nu este posibil.

„Dar am ştiut că dacă suntem suficient de dârji, de organizaţi, de încăpăţânaţi, o să reuşim. Azi suntem a doua forţă politică a României. Vă mulţumesc din suflet că aţi venit într-un număr atât de mare să ascultaţi ce propune AUR la nivel de măsuri de guvernare în perioada 2024, mergând cu unele măsuri până în 2034, pe o perioadă de 10 ani, pentru că nu este posibil în 4 ani să faci măsuri sistemice. Le-am spus românilor din Italia că nu se vor întoarce niciodată cei 6 milioane de români alungaţi peste hotare – marea lor majoritate au plecat pentru că aşa au vrut, dar mulţi au fost forţaţi să plece. Cum este posibil ca azi, având atâtea instrumente, să mai avem cazuri de sărăcie extremă? Din păcate, am ajuns o colonie şi nu mai suntem propriii noştri stăpâni. Nu am avut o elită care să ducă România acolo unde îi este locul. Avem una dintre cele mai bogate ţări din Europa, dar avem populaţia cea mai sărăcită”, a subliniat George Simion.

El a menţionat că un antreprenor român i-a transmis că dacă AUR va reuşi să pună în aplicare 30-40% din ce scrie în programul de guvernare, atunci această formaţiune va reuşi să protejeze ţara şi naţiunea română „pe cel puţin 20-30 de ani de acum înainte”.

„Vor veni în faţa voastră că AUR aberează, că nu există resurse, că nu se poate să fie salariul minim 4.000 de lei în mână. Asta vor spune prin televiziuni, vectorii lor de opinie, prin jurnaliştii plătiţi. Eu vă propun să le spuneţi că AUR propune o taxare de 25% pentru salarii de până la 5.000 lei, fără să afecteze bugetul de pensii sau de sănătate”, a precizat Simion.

Prezent la eveniment, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Gabriel Vlăduţ, preşedintele Asociaţiei Române pentru Transfer Tehnologic, preşedinte SC IPA SA CIFATT, a afirmat că nu mai este niciun domeniu în care România să fie pe penultimul loc în Europa, pentru că deja este pe ultimul loc în absolut orice domeniu.

„Este o plăcere pentru mine să mă aflu la această dezbatere de idei. Nu mai există un domeniu în care România să se afle la nivelul UE pe penultimul loc. În absolut toate este pe ultimul loc. Două lucruri pot fi realizate prin programul AUR: dezvoltarea IMM-urilor şi dezvoltarea cercetării şi inovării. Ştiu că în foarte scurt timp se desfiinţează Ministerul pentru IMM-uri, motiv pentru care vor fi reorganizaţi şi trecuţi sperăm măcar într-o agenţie. Foarte multă lume s-a luptat pentru existenţa acestui minister, chiar dacă e foarte departe de ceea ce ar trebui să facă. O altă parte este cea de cercetare şi inovare. Dacă mergeţi pe Nil, veţi vedea hidrocentrale construite de români, dacă mergeţi în lume, vedeţi combinate siderurgice sau în alte domenii construite de români. Era un lucru de mândrie. Acum nu mai putem construi în ţara noastră, darămite să exportăm inteligenţă”, a spus Vlăduţ.

Potrivit acestuia, în domeniul inovării, alte ţări alocă resurse, dar în România se tot „căpuşează” şi „nu ne mai rămâne pentru dezvoltare”.

„România alocă 0,2% din PIB pentru cercetare, landul Baden-Württemberg, cu capitala la Stuttgart, alocă 4,8%. Şi de ce atunci să spunem că ei sunt foarte dezvoltaţi, iar noi să stăm la locul nostru? Mulţi de acolo sunt români cu expertiză care ar putea-o pune în folosul ţării. Şi atunci aş pune 3 lucruri: inovarea ca motor al dezvoltării, pentru că acest lucru există în toată lumea, numai noi nici nu vrem să auzim de ea; valoare adăugată pentru producţie; stimularea exportului. Dacă ne uităm numai la aceşti indicatori ne vor aduce sursa de venit. În momentul de faţă, dacă vorbim de cercetare, suntem ca în Caragiale: este foarte frumoasă, dar lipseşte cu desăvârşire. Şi nu vorbesc de clădirile existente, cele vechi. (…) Azi avem mai multe malluri decât mari fabrici care să producă pentru România”, a subliniat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj.