George Badiu (AUR): Cum stimulează statul român diaspora să revină acasă? Ce răspuns a transmis Ministerul Antreprenoriatului

Deputatul AUR George Badiu consideră că este necesar ca statul român să implementeze măsuri care să îi încurajeze pe românii din diaspora să revină acasă. În acest sens, acesta a solicitat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului să transmită ce programe există. Potrivit OECD, diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației.

Economia românească are nevoie de forță de muncă, iar importul de angajați din afara Uniunii Europene nu este unica soluție pentru acoperirea acestui deficit, consideră deputatul AUR George Badiu. Românii din diaspora trebuie încurajați să revină în țară, iar Guvernul, prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, dispune de pârghiile necesare.

În solicitarea transmisă către autorități, George Badiu sublinia că România are un deficit de forță de muncă, iar această situația este vizibil în domeniul HoReCa, unde sunt angajați muncitori din Asia (Sri Lanka, Nepal, India). Însă, și în alte domenii este nevoie de forță de muncă – România are nevoie de specialiști cu studii superioare pentru a se dezvolta, iar țara noastră poate atrage specialiștii români, care au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun, înapoi în România.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a transmis, referitor la aspectele sesizate de către deputatul George Badiu, că organizează lunar întâlniri și dezbateri cu reprezentanții mediului de afaceri din toate sectoarele economice.

Mai mult decât atât, anul acesta s-a reluat Programului național pentru stimularea înființării întreprinderilor mici si mijlocii Start-up Nation, care se adresează inclusiv românilor din diaspora prin pilonul II – Diaspora:

„Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022, cu modificările si completările ulterioare, este de 1,5 miliarde lei, din care 200 milioane lei sunt alocați pilonului II – Diaspora”. Potrivit informațiilor, prima etapă constă în evaluarea cererilor de finanțare.