Focșa (AUR): Închiderea Azomureș subminează agricultura și economia românească

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale i-a afectat atât pe consumatorii casnici, cât și pe cei industriali, având în vedere că actuala coaliție de guvernare nu a venit cu soluții pentru a sprijini populația și companiile strategice afectate de această situație. Este și cazul combinatului Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura şi industria românească, care își va opri temporar activitatea din cauza acestei crize, ceea ce va avea un impact grav asupra producției agricole din țara noastră.

Fertilizanții utilizați în agricultură și produși de Azomureș asigurau aproape 50% din necesarul național de fertilizant. Se poate spune că, odată cu închiderea fie ea și temporară a acestui mare agent economic, este atacată în mod direct atât agricultura, cât și economia românească, la un nivel ce ține de siguranța națională, atrage atenția Dumitru-Viorel Focșa (AUR).

În acest context, deputatul AUR i-a solicitat ministrului Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  • Care au fost motivele care au stat la baza închiderii Azomureș?
  • În cât timp se estimează că va fi redeschisă activitatea acestui combinat?
  • Care este impactul bugetar estimat pentru compensarea cantității de fertilizant produsă de Azomureș pentru piața internă, de unde va fi acesta achiziționat și cum estimați că va fi afectată producția agricolă pe anul 2022, atât în procente și sume, cât și în produse?

„Cred că este inutil să vă atrag atenția că o scădere cu cel puțin 30% a producției agricole naționale, așa cum se estimează că va fi, poate conduce, pe de o parte, la o criză a alimentelor de bază, criză care afecta însăși viața românilor de rând, iar pe de altă parte, la o nouă dependență a României fie de producătorii europeni de fertilizant, fie de alimente”, precizează Focșa în întrebarea parlamentară adresată ministrului Agriculturii.