Febra alegerilor pune în pericol comerțul liber cu Ucraina

Capitalele europene sunt furioase din cauza revenirii Parlamentului European privind acordarea accesului liber pentru produsele ucrainene pe piața blocului comunitar, acuzându-i pe legislatori că fac politică, făcând pe plac agricultorilor furioși, scrie publicația Politico.

Parlamentul a votat miercuri seară, în cadrul unei sesiuni plenare, pentru a restricționa unele importuri de alimente din Ucraina, complicând trecerea unei prelungiri de un an a statutului de scutire de taxe vamale al Kievului – acordat inițial într-un act de solidaritate după invazia totală a Rusiei de acum doi ani.

Votul înseamnă că pachetul trebuie să treacă printr-o nouă rundă de negocieri între cele trei ramuri ale UE – Comisia, Consiliul și Parlamentul – în căutarea unui compromis. Potrivit diplomaților și legislatorilor, discuțiile au fost programate pentru 19 martie, cu două zile înainte de summitul liderilor UE de la Bruxelles.

Pe măsură ce se accelerează campania electorală pentru alegerile europene din iunie, pe fondul nemulțumirilor din mediul rural, timpul se scurge pentru a prelungi condițiile de liber schimb de care se bucură Ucraina, dar care urmează să expire în aceeași lună.

„Este cu adevărat un semnal negativ pentru Ucraina”, a declarat joi Bernd Lange, președintele comisiei pentru comerț a Parlamentului European, pentru Politico.

Comisia lui Lange a votat în favoarea prelungirii săptămâna trecută, înlăturând amendamentele care au sfârșit prin a fi retrimise – și adoptate – la votul de miercuri din plen.

„Acum spunem: „Da, suntem solidari cu Ucraina, dar trebuie să ne protejăm fermierii”. Iar acesta nu este un semnal clar”, a declarat el într-un interviu.

Măsurile de liberalizare a comerțului introduse în 2022 au fost menite să sprijine economia Ucrainei, care este dependentă de exporturile de produse agricole și de oțel. Ele au eliminat taxele vamale rămase care nu erau acoperite de acordul de liber schimb existent între UE și Ucraina.

Parlamentarii „pun în pericol o prelungire rapidă a măsurilor comerciale, care acum trebuie să treacă printr-un trilog potențial dificil”, a declarat un diplomat european, referindu-se la discuțiile interinstituționale programate pentru săptămâna viitoare.

„Ei limitează și mai mult posibilitățile de exporturi agricole către UE, de care [Ucraina] are nevoie atât de disperată pentru a se susține… atât de mult pentru „orice este nevoie”, cred”, a adăugat diplomatul, căruia i s-a acordat anonimatul, deoarece nu a fost autorizat să vorbească în mod oficial.

A treia oară cu ghinion

Măsurile de liber-schimb au fost deja reînnoite de două ori, de fiecare dată pentru 12 luni. Dar, pe fondul furiei tot mai mari a fermierilor europeni, care spun că sunt afectați de importurile ucrainene ieftine, o a treia prelungire a cedat la presiunea puternicului lobby agricol al blocului.

Mai întâi, Comisia a propus limite privind cantitatea de zahăr, carne de pasăre și ouă care ar putea intra în bloc dinspre vecinul său estic, plafonându-le la nivelurile din 2022-2023.

Limitele au fost introduse la cererea comisarului pentru agricultură Janusz Wojciechowski și după o presiune coordonată de guvernele din estul UE, în frunte cu Polonia, țara sa natală, în ciuda lipsei de dovezi că cele trei produse dăunează economiei blocului.

În timp ce ambasadorii UE au adoptat propunerea Comisiei fără modificări, deputații europeni – dornici să atragă votul agricultorilor – au intrat în campanie electorală. Deputații europeni din comisia pentru agricultură au votat o serie de amendamente pentru a restricționa și mai mult nu numai zahărul, păsările de curte și ouăle, ci și diverse cereale – care nici măcar nu fac obiectul măsurilor de liberalizare, ci, dimpotrivă, au intrat în UE fără taxe vamale cel puțin din 2016.
Aceleași amendamente au eșuat ulterior în Comisia pentru comerț internațional – dar numai cu o marjă foarte mică.

Eurodeputatul de centru-dreapta Andrzej Halicki, un aliat al premierului polonez Donald Tusk, a reintrodus amendamentele eșuate înainte de votul de miercuri din plen. În cele din urmă, acestea au trecut cu 296 de voturi pentru, 270 împotrivă și 12 abțineri. „După adoptarea de astăzi a amendamentelor mele, sunt deja încrezător că forma finală a acordului cu Ucraina va fi mai favorabilă”, a declarat Halicki pentru radioul polonez RMF FM după vot. El a adăugat că este încrezător că Comisia și Consiliul se vor pronunța în favoarea modificărilor.

Limitarea importurilor la nivelurile de dinainte de război, așa cum a reușit Halicki să impună, ar fi fatală pentru economia lovită a Ucrainei, a declarat Taras Kachka, ministrul comerțului de la Kiev, într-un interviu recent pentru Politico.