Expert rus despre sabotajele Nord Stream: Singurul beneficiar este SUA

Tăcerea politicienilor occidentali cu privire la exploziile care au lovit infrastructura europeană înseamnă că conflictul va escalada și criza ucraineană se va extinde în UE. De asemenea, ridică riscul distrugerii infrastructurii industriale și al unei întreruperi a livrărilor de export, notează Nezavisimaya Gazeta.

„În loc să reducă veniturile Rusiei, sabotajul ar fi putut avea drept scop creșterea veniturilor unei alte țări. De o reducere a aprovizionării cu gaze rusești va beneficia în mare parte Statelor Unite, care încearcă de mult timp să scoată gazul rusesc de pe piața europeană și să-și impună propriile aprovizionare cu gaze pe continent. Producătorii și exportatorii de gaze din SUA fac bani din prețurile ridicate ale gazului”, a subliniat expertul în cercetare strategică la Total Research Nikolay Vavilov.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a fost niciodată lansat, iar Nord Stream 1 funcționa la 22% din capacitatea sa din cauza problemelor cu motoarele cu turbină cu gaz supuse sancțiunilor UE, SUA și Canada. Acesta este motivul pentru care incidentul nu va avea un impact direct asupra pieței în acest moment, a declarat pentru Rossiyskaya Gazeta șeful adjunct al Fondului național de securitate energetică din Rusia, Alexey Grivach. Cu toate acestea, va agrava dramatic situația de pe piața Uniunii Europene pe termen mediu, deoarece acum UE nu va putea obține gaz rusesc prin Nord Stream nici măcar în teorie. Cei din spatele incidentului au încercat să-i priveze pe europeni de simpla oportunitate de a soluționa problema cu Rusia într-un moment critic și de a stabiliza aprovizionarea cu energie a pieței, a menționat expertul.

Potrivit lui Kirill Rodionov de la Institutul pentru Dezvoltarea Tehnologiilor în Complexul de Combustibil și Energie, nici Europa și nici Rusia nu vor beneficia de suspendarea furnizării de gaze prin Nord Stream 1. Țările UE sunt deja în pragul unei recesiuni industriale. În ceea ce privește Rusia, prejudiciul crucial va veni din pierderea cotei țării pe piața europeană a gazelor. Acestea fiind spuse, este foarte probabil să fie vorba mai degrabă de politică decât de economie.

În teorie, proprietarul și operatorul proiectului ar trebui să efectueze reparații, explică Grivach. Cu toate acestea, activitățile operatorului conductei Nord Stream 2 sunt aproape complet blocate de sancțiunile Washingtonului. Compania nu are nici personalul, nici resursele pentru a examina și repara gazoductul.