Europa Liberă: Au dat banii pe petreceri, mașini și presă, acum nu mai au pentru salarii și utilități. Ce primari au cerut ajutor financiar de la Guvern

Guvernul a alocat 16 milioane de lei din fondul de rezervă, ajutor financiar, pentru 22 de localități aflate în dificultate. Administrațiile locale nu mai au bani pentru cheltuielile curente și salarii. Guvernul nu s-a uitat, însă, și pe ce au cheltuit primarii banii din bugetele locale.

De la 1 ianuarie 2023, salariile bugetarilor au crescut cu 10%. La momentul în care s-a decis această majorare, Guvernul promitea că nu va depăși deficitul de 4,4% din PIB, agreat cu Comisia Europeană.

În patru luni, deficitul bugetar a ajuns deja la 1,72% din PIB, iar primăriile la fundul sacului și nu mai au cu ce plăti salariile și cheltuielile curente.

„Situația este complicată”, a recunoscut-o chiar ministrul de Finanțe, la sfârșitul ședinței de Guvern în care a aprobat prima tranșă de ajutoare din fondul de rezervă, din 2023.

„Va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resursele şi reprioritizarea unor acţiuni. (…) Efortul total pe toate elementele de ajustare salarială pe care le avem – și nu numai educația, vorbesc și de celelalte domenii la care s-a acționat inclusiv azi – dar și revenirea, ajungerea la grilă la Anexa 8 se ridică la 4 miliarde de lei, pentru restul de an de aici încolo”, a explicat Adrian Câciu, situația financiară în acest moment.

Cele 16 milioane acordate ca ajutor de stat vor ajunge la 22 de localități. Majoritatea vor primi între 150.000 și 350.000 de lei.

Europa Liberă a analizat ce cheltuieli au făcut de la începutul anului primăriile care au strigat după ajutor la Guvern. Și a găsit achiziții care nu sunt compatibile cu ideea de austeritate și de bună gestionare a banului public.

Municipiul Medgidia, publicitate în presa locală de 315.000 lei


Municipiul Medgidia va primi cea mai mare sumă alocată din fondul de rezervă la ultima ședință de Guvern, 7 milioane de lei.

În expunerea de motive atașată hotărârii de Guvern se menționează că municipalitatea „se confruntă cu reale dificultăți financiare în ceea ce privește asigurarea cheltuielilor de funcționare.”

Medgidia e condusă de Valentin Vrabie, de la PNL, condamnat în primă instanță la 1 an și șapte luni de închisoare pentru fals intelectual. Recursul este pe rol la Curtea de Apel Constanța.

Bugetul estimat al municipiului pe 2023 este 133.410.910 lei și a fost prognozat de la început un deficit de 1 milion de lei. Totuși, s-au alocat sume importante pentru reclamă, publicitate și protocol.

În primele 5 luni din 2023, Primăria Medgidia a cheltuit deja, doar în achiziții directe, 6,4 milioane de lei.

Au fost achiziționate două autoturisme, în valoare totală de 172.000 de lei, consultanță juridică de 120.000 de lei, în condițiile în care primăria are angajați consilieri juridici.

230.000 de lei au fost cheltuite pentru organizarea Zilei Copilului. Suma reprezintă închirierea unui parc de distracții cu 12 locuri de joacă gonflabile, cinema în aer liber, tun de confetti, scenă, animatori etc. Durata evenimentului a fost, conform specificațiilor din SEAP, de 6 ore.

De menționat sunt și achizițiile de 1,6 milioane de lei, în trei contracte, de la o firmă cu care Primăria a avut, în 2022, alte șase contracte. Din banii respectivi au fost cumpărați brazi, s-a reparat instalația de irigare din Parcul Intim și cea electrică din Parcul Nord.

Extrem de darnic a fost primarul din Medgidia cu presa. 315.000 de lei au ajuns la nouă firme media. O parte din ele au primit bani și în anii trecuți.

Conform contractelor încheiate în SEAP, municipalitatea plătește până la 3.500 de lei pentru un articol în care se popularizează realizările actualei administrații. Cei mai mulți bani au ajuns la TV Action – 100.600 de lei și Prosper Comunication – 38.500 de lei.

Abaterile de la Legea 544


Presa a solicitat explicații primăriei Medgidia privind modul în care au fost cheltuiți banii de la bugetul local. Am aflat, de la biroul de comunciare, că primarul nu este în țară, iar viceprimarul nu poate răspunde fără avizul primarului.

La solicitarea trimisă pe mail am primit răspuns. Ni s-a cerut articolul scris pentru a primi un punct de vedere, și acela în „termen de minim 10 și maxim 30 de zile”.

„Pentru punctul de vedere solicitat de dumneavoastra telefonic, va rugasem sa imi prezentati articolul pe care urmeaza sa il transmiteți. Solicitarea de informatii prin intermediul Legii 544/2001 poate fi rezolvata în termen de minimum 10 zile, maximum 30 zile calendaristice, motiv pentru care avem nevoie de articolul propriu-zis”, ne-a răspuns Primăria Medgidia.

Comunicatul nu are nicio semnătură și este scris pe alocuri fără diacritice.

Comuna Nufăru-Tulcea, angajații primăriei merg la cursuri la Olimp și Băile Felix


350.000 de lei de la fondul de rezervă va primi și Primăria Nufăru din Tulcea. Primar este Ionuț Solomencu de la PSD, aflat la primul mandat.

Bugetul comunei este de 19,1 milioane de lei din care s-au cheltuit deja, în achiziții directe, 1,6 milioane de lei.

„Unitatea administrativ-teritorială Nufăru se confruntă cu reale dificultăți financiare pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital”, scrie în expunerea de motive a hotărârii de guvern.

Dar pe ce s-au dus banii din bugetul local?

Servicii de pază – 231.000 de lei. Este o achiziție mai puțin obișnuită pentru localități mici, dar comuna Nufăru are tradiție. Și anul trecut a încheiat un astfel de contract, cu aceeași firmă, dar la jumătate de preț – 131.000 de lei.

Primăria a achiziționat și o Dacia Duster, cu 100.000 de lei, plante de 22.300 de lei și un curs de dans pentru ansamblul din comună, cu 30.000 de lei.

Și edilul din Nufăru dorește publicitate, așa că a cumpărat spațiu pentru reclamă în ziarul Delta cu 12.000 de lei.

„Pachetul contine spatiu publicitar în ediția tipărită a ziarului Delta în limita a 700 cmp lunar, interior alb/negru, în care pot fi publicate anunțuri, știri, reportaje, machete și informări publice, conform comenzilor transmise de cumpărător”, se menționează în SEAP.

Șase angajați ai primăriei au fost la cursuri la Băile Felix, Mamaia și Olimp. Afacerea a costat în total 28.402 lei. Cursanții au stat la Hotelurile President și Internațional din Băile Felix, 4 stele, Ambasador din Mamaia, tot 4 stele, și Phoenicia Blue Resort din Olimp, 4 stele.

L-am contactat pe primarul din Nufăru, Tulcea, dar până în acest moment nu a răspuns întrebărilor Europa Liberă.

Comuna Berislăvești-Vâlcea, petrecerea de Ziua Comunei s-a ținut și în 2023


Și la Berislăvești, în Vâlcea, vor ajunge tot 350.000 de lei, din fondul de rezervă. Primar este Nicolae Popescu de la PSD. Pe pagina de internet a primăriei, informațiile despre buget nu au fost actualizate din 2022.

„Înregistrează dificultăţi la plata unor cheltuieli de funcţionare necesare desfăşurării activităţii curente, ce nu pot fi acoperite din resursele existente la nivelul bugetelor locale, respectiv la plata: cheltuielilor curente, urgente (cheltuieli de personal, cheltuieli pentru protecția copilului și asistență socială, plăți restante, popriri pe conturi și executări silite ș.a.), precum și pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de cofinanțarea unor proiecte finanțate din fonduri externe”, scrie în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

De la începutul anului, primăria din Berislăvești a cheltuit 1,2 milioane de lei, în achiziții directe.

Cei mai mulți bani, peste 800.000 de lei, au fost investiți în eficientizarea iluminatului public.

Dar s-au găsit bani și pentru un spectacol de zilele comunei. Pentru scena și restul instalațiilor aferente s-au plătit 10.000 de lei, iar pentru spectacolul artistic, 13.000 de lei.

Și primarul de la Berislăvești vrea ca activitate să-i fie popularizată. Așa că a cumpărat, cu 5.000 de lei, 10 știri la Antena 3 Vâlcea.

Am sunat la Primăria Berislăvești, vineri la ora 11:00, pe toate numerele de contact de pe pagina oficială. Nu a răspuns nimeni.

Comuna Budacu de Jos, Bistrița Năsăud, contract pentru 84.000 de litri de motorină


În alt colț de țară, altă primărie cu probleme. Comuna Budacu de Jos, județul Bistrița Năsăud, e condusă de Florin Simionca, de la PDL dacă e să luăm de bun ce scrie pe pagina instituției.

Edilul este membru PSD și „se confruntă cu reale dificultăți financiare, pe fondul creșterii prețurilor la utilități și la materiale, fiind în imposibilitatea de a asigura funcționarea aparatului de specialitate, a serviciilor publice din subordine, cofinanțarea proiectelor cu finanțare”.

Pe pagina primăriei, informațiile despre bugetul local nu au fost actualizate din 2021.

În primele 6 luni din 2023, de la bugetul local s-a cheltuit, pe achiziții directe, aproape un milion de lei. Cea mai consistentă achiziție este cea de motorină. Primăria a contractat 84.000 de litri, cu 530.000 de lei.

Și edilul din Budacu de Jos a avut nevoie de o mașină nouă și a cumpărat un Duster cu 100.000 de lei.

18.000 de lei costă publicitatea plătită de primărie în contul a două instituții media pentru popularizarea diverselor acțiuni.

Nici la Budacu de Jos, vineri, înainte de prânz, nu mai răspunde nimeni la telefon.

Nici ceilalți edili care au cerut ajutor n-au fost mai cumpătați


Dacă analizăm achizițiile făcute de restul primăriilor care primesc, acum, ajutor de la Guvern, nu putem concluziona că edilii au fost mai cumpătați. În expunerea de motive, la toate localitățile se menționează dificultăți financiare la plata cheltuielilor curente și a salariilor.

Primăria Sâncraiu din Cluj, de exemplu, va primi 100.000 de lei în condițiile în care a cheltuit 75.000 de lei pe aranjamente florale și 7.500 de lei pe un foc de artificii. Cu alte cuvinte, din fondul de rezervă se acoperă aproape exact aceste cheltuieli.

Edilul din Roșiori, Bihor, s-a decis ca anul acesta are nevoie musai de o stemă a localității și a plătit 7.000 de lei pentru proiectarea ei.

La Ipatele, în Iași, din bugetul local se plătesc 36.000 de lei pentru înființarea unui ansamblu folcloric și aproape 50.000 de lei pentru amenajarea unui parc în comună.

Primăria Șovarna din Mehedinți a organizat cu 12.000 de lei o petrecere și a plătit 6.000 de lei pentru un spectacol de Paște.

Angajații Primăriei Hereclean din Sălaj au fost la cursuri de formare profesională la Băile Felix cu 7.000 de lei și instituția are de anul acesta o mașină nouă de 100.000 de lei.

Lista completă a unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și primit ajutor de la Guvern poate fi consultată aici.

Guvernul spune că ar vrea o analiză


La finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobată alocarea din fondul de rezervă, un ziarist l-a întrebat pe ministrul de Finanțe de ce se aprobă astfel de ajutoare, în condițiile în care situația se repetă de la an la an, și e o problemă cu modul în care primăriile își gestionează bugetele locale.

„E o bună întrebare. Cred că ar trebui să avem mai multă analiză la nivel local. Nu pot să-mi permit eu să dau sfaturi unităților administrativ-teritoriale, dar pot să spun că cred că trebuie să mergem într-un alt mod de a aborda lucrurile la nivel central și local în relația noastră, ținând cont, totuși, de faptul că există autonomie financiară locală și există, prin Legea finanțelor publice locale, o serie de obligații la nivel local în a-și administra cheltuielile de funcționare din fonduri proprii”, a răspuns Adrian Câciu, ministrul Finațelor.

„Nu o să lăsăm ca oamenii să sufere dacă unele lucruri se întâmplă în neregulă, să le spun așa, sau nu se întâmplă cum trebuie în anumite localități. Cetățenii nu au nicio vină”, a mai spus el.