Economia Marii Britanii a intrat în recesiune. Ce se întâmplă cu salariile, impozitele și facturile la energie

Ministrul de Finanțe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, a anunțat joi că va reduce din cheltuielile Guvernului și va crește taxele pentru milioane de oameni în contextul crizei energetice și a creșterii costurilor de trai.

Într-o ședință din Camera Comunelor din Parlament, Jeremy Hung a recunoscut că Marea Britanie se află în recesiune, dar a declarat că planul său va contribui la consolidarea economiei și la reducerea datoriilor.

El a anunțat o înghețare a pragurilor de impozitare a salariilor, ceea ce înseamnă că milioane de oameni vor plăti mai multe impozite pe măsură ce salariile lor cresc.

Hunt a transmis, de asemenea, că ajutorul dat de guvern pentru facturile la energie va fi redus. Prețul facturilor pentru o gospodărie tipică din Marea Britanie ar urma să crească de la 2.500 de lire sterline pe an la 3.000 de lire începând cu luna aprilie 2023.

„Încrederea (în Guvern, n.r.) nu poate fi luată ca atare, iar cifrele de ieri privind inflația arată că trebuie să continuăm o luptă neîncetată pentru a o reduce, (ceea ce presupune, n.r.) inclusiv angajamentul nostru important de a rectifica bugetul”, a declarat Jeremy Hunt, joi.

Ministrul de Finanțe a propus adoptarea unor măsuri menite să asigure creșterea salariilor. Astfel, începând cu luna aprilie 2023, salariul minim pe economie va crește de la 9,50 de lire pe oră la 10,42 de lire pe oră pentru cei cu vârsta de peste 23 de ani.

Pragul salarial pentru plata ratei maxime de impozitare va scădea, de asemenea, de la 150.000 de lire salariu anual la 125.140 de lire pe an.

Guvernul lui Rishi Sunak a decis totodată creșterea impozitului pe profit al companiilor din domeniul energiei de la 25% la 35%. În ultimele luni, companiile energetice au fost aspru criticate de public pentru profiturile înregistrate în condițiile în care populația țării întâmpină dificultăți majore în reducerea costurilor la facturile pe energie și gaz.

În prezent, se estimează că produsul intern brut se va contracta cu 1,4% anul viitor, față de o previziunile anterioare ale Biroului independent pentru responsabilitate bugetară (OBR) de creștere cu 1,8%.

Economia Marii Britanii se află sub presiunile venite de pe urma războiului din Ucraina, a pandemiei de Covid și a unei creșteri economice încetinite după ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Anunțul creșterii taxelor făcut de Jeremy Hunt vine la nici o lună după ce fostul ministru al Finanțelor din Guvernul lui Liz Truss, Kwasi Kwarteng, a anunțat măsuri de reducere ale cheltuielilor publice în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari și creșteri de impozite de circa 24 de miliarde de dolari.

Anunțul lui Hunt, criticat de opoziție.
Într-un discurs ținut de ministrul din umbră al Laburiștilor, Rachel Reeves a declarat că actuala criză economică din Marea Britanie a fost generată de guvernele Conservatoare care s-au succedat rapid la putere în ultima jumătate de an.

„Aceasta a fost o criză creată în Downing Street, iar cei care plătesc prețul sunt oamenii de rând”, a declarat Reeves în discursul ei din Camera Comunelor.

Ministrul din umbră a adăugat că „în ultima oră, conservatorii au golit buzunarele și portofelele întregii țări”, după anunțul creșterii taxelor din Marea Britanie. În urmă cu o săptămână, BBC transmitea că aproximativ un sfert din adulții britanici aveau puși deoparte mai puțin de 100 de lire fiecare. Aproximativ 17% din cei 3.000 de adulți intervievați au declarat că nu au reușit să economisească deloc, ca urmare a crizei economice din țară.

Cât despre decizia Guvernului Conservator de a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor, Reeves a transmis că anunțul vine mult prea târziu în contextul crizei economice de față.

„Milioane de familii ar fi putut fi ajutate și nu au fost… Iar conservatorii blochează în continuare (proiectele privind, n.r.) energia regenerabilă, cum ar fi energia eoliană terestră, care ar putea reduce facturile la energie, ar crea locuri de muncă și ar putea deschide calea în industria viitorului”, a spus ministrul din umbră al Finanțelor. „”

Rachel Reeves a adăugat că „țara s-a săturat să fie jefuită de conservatori”.

„Din cauza eșecului conservatorilor, serviciile noastre publice, aflate în colaps, vor avea și mai mult de suferit, oamenii de rând care muncesc pierd încă o dată, niciodată în trecut oamenii nu au plătit atât de mult în taxe și totuși au primit atât de puțin în schimb”, a ținut să puncteze Reeves.

Ultimele sondaje de opinie oferite de Politico arată o creștere a popularității Partidului Laburist, principalul din opoziția britanică. Potrivit cifrelor, aproximativ 49% din britanici ar vota pentru laburiști dacă astăzi ar avea loc alegeri electorale, față de 27% cât ar vota pentru Partidul Conservator.

În ultimele luni, Partidul condus de Rishi Sunak a fost umilit în repetate rânduri de eșecurile politice ale foștilor săi lideri, cum ar fi criza economică stârnită de fostul premier al țării, Liz Truss, și scandalul iscat de Boris Johnson după ce s-a aflat că a organizat evenimente sociale în perioadă de pandemie.