Dumitrina Mitrea, întrebare pentru prim-ministru Ciucă: Care este lista persoanelor juridice din România a căror activitate a fost blocată ca urmare a măsurilor restrictive autonome ale Uniunii Europene?

Dumitrina Mitrea, deputată AUR de Neamț, a cerut premierului Ciuca clarificări privind privind Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.79/2022 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale.

Deputata AUR atrage atenția că măsurile restrictive la adresa Federației Ruse adoptate de Uniunea Europeană au afectat numeroase firme autohtone, acestea având reale dificultăți de aprovizionare cu materii prime și materiale.

 „Stimate Domnule Prim-ministru,

Având în vedere situația generată de conflictul armat din Ucraina, care a condus la adoptarea de către Uniunea Europeană a unor măsuri restrictive complexe la adresa Federației Ruse, ce vizează, printre altele, restricții în domeniile financiar-bancar, transporturi, energie, comerțul cu tehnologii și produse sensibile, precum și desemnări de persoane și entități responsabile, față de care se aplică măsuri de blocare a fondurilor și a resurselor economice, restricții de călătorie sau măsuri sectoriale„, a transmis deputata AUR Dumitrina Mitrea.

Numeroase firme din țara noastră au activitatea economică blocată din cauza măsurilor restrictive cerute de Uniunea Europeană:

„Aplicarea măsurilor restrictive adoptate de Uniunea Europeană implică blocarea fondurilor și a resurselor economice inclusiv ale celor controlate de persoane și entități desemnate, în această situație aflându-se și persoane juridice din România cărora activitatea economică le-a fost blocată, generând dificultăți de aprovizionare cu materii prime și materiale și afectând piețele de desfacere a produselor și serviciilor„, a transmis deputata AUR Dumitrina Mitrea.

În situația dată, deputata AUR trage un semnal de alarmă și arată că neadoptarea unor măsuri urgente în domeniul economic va genera grave prejudicii firmelor românești precum și angajaților acestor firme.

        „Pe fondul celor expuse, actul normativ a avut ca baza de fundamentare faptul că neadoptarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, în domeniul economic ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra persoanelor juridice și angajaților acestora, întrucât conflictul armat din Ucraina influențează piața forței de muncă, impunându-se acordarea unor derogări de la regimul sancționatoriu, contribuind, astfel, la reducerea efectelor sociale negative, aceste elemente vizând un interes public și constituind o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, cât și pentru asigurarea punerii în aplicare eficientă de către România a măsurilor restrictive autonome ale Uniunii Europene”, a subliniat deputata Dumitrina Mitrea.

În contextul emiterii de către Guvern a OUG 79/2022, OUG ce se află pe circuitul legislativ al Camerei Deputaților, deputata AUR a solicitat premierului Ciucă răspuns la următoarele întrebări:

1. Care este lista persoanelor juridice din România a căror activitate le-a fost blocată în acest context, aflate în regim sancționatoriu ca urmare a măsurilor restrictive autonome ale Uniunii Europene?


2. Cum vor fi desemnați supervizorii „Sistemului de supraveghere” și ce competențe profesionale vot fi necesare pentru a putea să desfășoare această activitate?

3. Care au fost criteriile de stabilire a remunerației supervizorului care va supraveghea activitatea entităților juridice aflate în regim sancționatoriu?