Dumitrina Mitrea (AUR) solicită ministrului Alexandru Rafila să aloce urgent fonduri pentru secția de oncologie a spitalului județean Neamț

Dumitrina Mitrea, deputat AUR de Neamț, solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să aloce urgent fonduri pentru secția de oncologie a spitalului județean Neamț și să includă acest obiectiv de investiții ca prioritate zero. „Sunteți la guvernare și aveți datoria și obligația morală de a asigura conform Constituției – Dreptul la ocrotirea sănătății cetățenilor”, a subliniat deputata.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care secția de oncologie a unității medicale a fost închisă în anul 2022 pentru reabilitare – în ciuda acestui fapt, până în prezent, nu s-au efectuat niciun fel de lucrări. Timp de 6 luni, constructorul doar a pregătit șantierul, iar contractul a fost reziliat într-un final de către CNI.

„În acest moment, secția de oncologie arată ca după război, pacienții au fost mutați într-o secție care nu îndeplinește condiții optime pentru tratarea corespunzătoare a bolilor grave pe care acești pacienți le au. Este inuman ca acești pacienți care și așa suferă din cauza patologiei cu care au fost diagnosticați, să fie supuși unor probleme suplimentare care să le afecteze și mai mult starea de sănătate, unii dintre ei fiind nevoiți să se trateze la alte spitale aflate la câteva sute de km distanță de casă”, a precizat Dumitrina Mitrea.

Deputata AUR a reamintit că, în prezent, nici secția ATI nu este funcțională: pacienții sunt transportați în afara spitalului către ATI-ul modular construit de Asociația ”Dăruiește Viață” în perioada pandemiei Covid 19 cu donații de la români.

Consiliul Județean Neamț i-a amăgit pe oameni și le-a promis că se vor face investiții importante în sistemul de sănătate, a amintit Dumitrina Mitrea. Din cele 8 proiecte începute nu s-a finalizat nici măcar unul:

  • Blocul operator unic – nefinalizat din 2013;
  • Secția pediatrie – nefinalizată din 2015;
  • Proiectul de reabilitare a secției de Oncologie blocat de anul trecut;
  • Ambulatoriu integrat de specialitate, blocat anul acesta, fără șanse de reluare;
  • Proiect de reabilitare termică pentru secțiile de Psihiatrie, SML, Boli Infecțioase-contractul de finanțare reziliat;
  • Proiect de extindere Unitate Primiri Urgențe – contractul de finanțare a fost reziliat;
  • Proiect „Fluide Medicale” prin POIM, contractul de finanțare reziliat;
  • Proiect „Pavilion Medical” – 70 de mil. lei destinate finanțării proiectului, se află la bugetul județean de 4 ani, fără să se facă nimic.
  • Proiectul spitalului modular promis prin PNRR este doar o iluzie.

Deputata a reamintit că fondurile necesare au existat, însă au fost risipite pe spitalul modular Covid de la Lețcani, care a funcționat 4 luni. Cu cele 3 milioane de euro alocate acestui spital modular, Consiliul Județean ar fi putut renova UPU, sau ar fi putut reface secția ATI care a fost distrusă în urma incendiului, a subliniat Dumitrina Mitrea, într-o declarație politică susținută în Parlament.