ROPRES

Dumitrina Mitrea (AUR): Legea privind asigurarea obligatorie în caz de cutremur sau inundații nu vine în ajutorul românilor

Camera Deputaților a adoptat, în luna martie a.c., un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PSD, care aduc o serie de completării Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Deputata AUR Dumitrina Mitrea a afirmat că această inițiativă nu va aduce nicio plusvaloarea cetățenilor.

În România, asigurarea locuințelor împotriva dezastroaselor naturale nu este o practică des întâlnită. De altfel, potrivit datelor PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), în ultimul trimestru al anului trecut, erau peste 60 de municipii cu zeci de mii de locuințe în proprietate și zero asigurări PAD pentru acestea. Mai mult decât atât, nici măcar primăriile care dețin locuințe sociale sau de serviciu nu au încheiat astfel de asigurări.

Dumitrina Mitrea a afirmat că, din păcate, domeniul asigurărilor sociale este slab dezvoltat în țara noastră deoarece oamenii nu au fost niciodată informații corespunzător. Instituțiile statului nu au desfășurat niciun fel de campanie astfel încât cetățenii să înţeleagă la ce le-ar folosi aceste PAD-uri.

„Eu am lucrat timp de 20 de ani în domeniul asigurărilor şi ştiu că aceste propuneri legislative – de multe ori, în zonele inundabile, oamenii nici măcar nu au ştiut că puteau să recupereze banii, ca urmare a acestor asigurări, dacă le-ar fi avut şi dacă statul i-ar fi informat corect.

A fost greu companiilor de asigurări să facă campanie să le explice oamenilor de ce ar trebui să dea aceşti bani în mod obligatoriu. Cu atât mai mult nu înţeleg cât de uşor le-ar fi acum instituţiilor statului să facă campanie cu aceste creşteri de preţ. Eu spun că indiferent ce am face, pe români oricum nu i-am proteja”, a explicat deputata AUR.

Dumitrina Mitrea a mai spus că, deși la prima vederea poate fi o propunere legislativă bună, aceasta nu le aduce nicio plusvaloare românilor, mai ales că primăriile nu vor avea capacitatea necesară de a face astfel de asigurări.

S-ar putea să-ți placă și...