Dorinel Cosma (AUR): Tragedia de la Maternitatea Botoșani trebuie să fie un semnal de alarmă pentru sistemul de sănătate din România

O tânără mamă și-a pierdut viața la Maternitatea din Botoșani din cauza neglijenței medicilor. Din păcate, acesta nu este un caz singular, luna trecută o altă tânără de doar 24 de ani a fost lăsat să nască pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni (jud. Ialomița) din cauza dezinteresului total și a nepăsării personalului medical.

Într-un mesaj de condoleanțe, Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, a afirmat că tragedia de la Maternitatea Botoșani trebuie să fie un semnal de alarmă pentru sistemul de sănătate din România, care, din ce în ce mai putred, aduce doar suferință oamenilor și familiilor, în loc să salveze vieți și să aducă speranță în pacienți și familii.

„Cu toții suntem martori la realitatea că sistemul nostru de sănătate este din ce în ce mai putred și inuman, o realitate care a fost subliniată și de către președintele Iohannis, care acum doi ani a declarat că România este un „stat eșuat”. Aceste tragedii nu ar trebui să se întâmple într-o țară în care fiecare individ merită să primească îngrijire medicală adecvată și umană.

Îmi pare foarte rău pentru pierderea Alexandrei și pentru faptul că cei trei copii au rămas orfani de mama. Condoleanțe familiei în această perioadă dificilă.

Dumnezeu să te odihnească în pace Alexandra!”, a transmis senatorul Dorinel Cosma, potrivit unui comunicat de presă.

Amintim că vineri, 18 august, o tânără în vârstă de 25 de ani, mamă a trei copii, a decedat în Maternitatea Botoșani, din cauza nepăsării medicilor: aceasta nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă. Zeci de persoane au proteste luni în fața Prefecturii din Botoșani, cerând să se facă dreptate.