Dorinel Cosma (AUR) a sesizat autorităților problemele legate de infrastructura de alimentare cu apă din județul Botoșani. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis clarificări

Botoșănenii au acces la tehnologie, însă nu au apă potabilă – în prezent, 33 de comune din județul Botoșani se confruntă cu această problemă, care pune în pericol sănătatea oamenilor. Constatarea îi aparține senatorului AUR Dorinel Cosma, care a expus aceste probleme, dar și deficiențele infrastructurii de alimentare cu apă din județ, într-o interpelare adresată miniștrilor Florin-Ionuț Barbu (MADR) și Adrian Câciu (MIPE). Spre exemplu, în comuna Frumușica, rețeaua de apă e doar de decor. Oamenii sunt nevoiți să consume apă din diverse puțuri, care, potrivit DSP, cu nitriți, bacterii sau enterococi, a precizat senatorul.

Totodată, în urma consultării Master Planului Județului  Botoșani pentru faza a II-a (2014 – 2020) a Fondurilor de Coeziune, senatorul Dorinel Cosma a observat mai multe deficiențe la sistemele de alimentare Siret, Ștefănești, Darabani și Săveni, care înregistrează pierderi de apă. De asemenea, senatorul a mai precizat că este necesar ca tronsonul de aducțiune supraterană de la Leorda, care se află pe o porțiune de teren instabilă, să fie înlocuit de urgență, pentru că reprezintă un risc important de întrerupere a serviciile de furnizare a apei către orașul Botoșani și către un mare număr de locuitori din zona de sud-vest a județului.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis un punct de vedere referitor la problemele sesizate de către parlamentarul AUR. În ceea ce privește alimentarea cu apă a populației din mediul rural, MIPE a precizat că, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) sunt finanțate o serie de proiecte, „prin Obiectivul specific 3.2. Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației, se promovează acţiuni ce contribuie la îndeplinirea priorităților din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă/apă uzată şi care reprezintă continuarea strategiilor anterioare, finanţate prin ISPA şi POS Mediu 2007-2013”.

În ceea ce privește situația de la nivelul județului Botoșani, MIPE a transmis că, în acest județ se implementează două proiecte, după cum urmează:

  • „Fazarea proiectului extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate în județul Botoşani cu o valoare totală eligibilă de 253.474.611 lei fără TVA. Progresul fizic aferent fazei a II- a proiectului este de 98.27%. Acest proiect constă în învestiții de extindere şi reabilitare a sistemelor de apă potabilă, precum şi a sistemului de colectare a apelor uzate. Acesta va fi pus în aplicare pentru următoarele aglomerări urbane: Botoşani, Cătămărăşti, Dorohoi – Broscăuţi, Flămânzi, Frumuşica, Vorona-Tudora şi Ștefăneşti-Saveni de către SC NOVA APASERV SA.
  • „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare şi a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Botoşani, în perioada 2014 – 2020”. Proiectul conține contractul de servicii „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanţare şi a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Botoşani, în perioada 2014-2020″, stadiul contractului de servicii la data curentă este de 65% cel fizic şi 42 % cel financiar.

La întrebarea „De ce nu se implementează un proiect mai vechi, cel al magistralei de aducțiune a apei din râul Prut, proiect care ar rezolva această problemă majoră a județului Botoșani?”, adresată de către senatorul Dorinel Cosma, ministerul în cauză a transmis că acest proiect nu se află pe lista investițiilor finanțate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.