Dezastrul ecologic din zona Timocului afectează apele României. Dan Tanasă (AUR): Se impune de urgență o reacție Guvernului

Dan Tanasă sesizează Guvernul cu privire la un caz de poluare din vecinătatea României, care ne afectează direct. Este vorba de deversărilor masive efectuate în zona Timocului ca urmare a activității de minerit, deversări ce ajung în Dunăre. Statul sârb asistă impasibil, deși sănătatea cetățenilor este pusă în pericol. Astfel, se impune o reacție fermă din partea statului român, în contextul în care vlahii timoceni și românii din apropierea graniței cu Serbia sunt afectați de aceste deversări.

În urma unei vizite de lucru efectuate în perioada 18-20 octombrie 2022, deputatul AUR a luat act de problemele pe care le întâmpină comunitatea românească din regiunea Timocului. Dincolo de faptul că românii din Timoc nu primesc niciun fel de sprijin din partea statului român, aceștia sunt afectați de deșeurile toxice care se varsă în râul Timoc.

„Am fost martori la modul în care statul sârb asistă impasibil la felul în care cetățenii săi sunt jefuiți de o companie privată de minerit din China. Considerăm că atitudinea statului sârb în această chestiune este incompatibilă cu standardele europene și încalcă legislația din România”, punctează Dan Tanasă. Deputatul AUR cere Guvernului României să ia măsuri urgente.

Poluarea a atins cote maxime. Potrivit informațiilor, pentru pârâul Borska veka, care se varsă în râul Timoc, o analiză de laborator efectuată la un laborator autorizat din România a relevat următoarele valori:

de 8,84 ori mai mult fier decât limita admisă;

-de 54 de ori mai mult cupru;

de 2,1 ori mai mult mangan;

de 11 ori mai mult nichel;

de 6,5 ori mai mult cobalt.

Dan Tanasă atrage atenția autorităților că poluarea râului Timoc afectează și apele României. „Nu doar comunitatea românească din Timoc este pusă în pericol ci chiar cetățenii României care locuiesc în graniță cu Serbia. Poluarea la aceste cote nu poate fi tolerată, atât normativele europene cât și cele naționale interzic o astfel de practică a companiilor, indiferent de interesul economic avut în speță.

În acest context, deputatul AUR Dan Tanasă a cerut premierului Ciucă să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Dacă aveți cunoștință de astfel de poluatori ai Dunării localizați chiar în state vecine, în cazul de față Serbia?
  2. Dacă veți proceda la efectuarea unor noi măsurători asupra calității apei, în special în zona de graniță cu Serbia?
  3. Ce măsuri veți adopta pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de poluatori și cum veți aborda această problematică dat fiind pericolul major la care este supusă vegetația și fauna acvatică a Dunării, precum și locuitorii din zonă care suferă din cauza solului poluat?
  4. Când veți iniția un dialog cu autoritățile din Serbia astfel ca poluarea masivă din Dunăre să înceteze iar legislația europeană și națională să fie respectată în concordanță?
  5. Ce măsuri are în vedere Ministerul Afacerilor Externe pentru protejarea drepturilor lingvistice și culturale ale minorității române-vlahe din Valea Timocului? Cum susține Guvernul României deschiderea de școli, biserici și așezăminte culturale românești în Valea Timocului, Serbia?