Deputatul Silviu-Titus Păunescu (AUR) solicită ministrului Gabriela Firea clarificări privind Legea „Barnevernet”

Proiectul de lege privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie – PL-x 145/2023 a stârnit un val de reacții din partea societății civile. Așa-numita Lege „Barnevernet” deschide calea unor abuzuri din partea instituțiilor statului și ridică semne serioase de întrebare, motiv pentru care deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu solicită ministrului Familiei Gabriela Firea o serie de clarificări. Se confruntă România cu un fenomen în masă de separare a copilului de familie?, întreabă deputatul.

Ca urmare a presiunii venite din partea cetățenilor și a partidului AUR, proiectul de lege în cauză a fost retras de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și retrimis la comisii spre analiză. Însă, problema de fond rămâne, iar inițiatorii și cei care sprijină o astfel de leg trebuie să ofere răspunsuri.

„Vă reamintesc că proiectul de lege oferea puteri discreționare unei instituții a statutului care putea să nu țină cont de Constituție sau de drepturile internaționale ale omului, deliberând pe baza unor indicatori relativi și subiectivi dacă o familie este într-o situație de risc sau nu, fără să mai aibă nevoie de un raport psihologic ori de o hotărâre judecătorească, având posibilitatea, în același timp, să dispună singură separarea familiei sau îngrădirea anumitor libertăți, exact pe modelul instituțiilor de tip Barnevernet din Norvegia sau Jugendamt din Germania!

Așa cum rezultă și din titlul acestei propuneri legislative și anume Lege privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie am putea crede că România se confruntă cu un fenomen în masă de separare a copilului de familie”, precizează Păunescu în solicitarea adresată Ministerului Familiei.

Având în vedere că Pl-x 145/2023 reprezintă un atac la adresa familiilor, deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu solicită ministrului Gabriela Firea să precizeze dacă în România există un risc real al separării copilului de familie și răspundă la următoarele întrebări:

  1. Câți copii au fost separați de familie în fiecare an, începând cu anul 1990 și până în prezent?
  2. A fost această lege una dintre condițiile obligatorii pentru aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR?
  3. Dacă dumneavoastră, în calitate de ministru al familiei ați analizat această propunere legislativă, iar în cazul unui răspuns pozitiv, să îmi trimiteți concluziile și recomandările acestei analize.