Dan Tanasă, sesizare către MAE: Problema dragării Canalului Bâstroe este în continuare nesoluționată

Problema dragării Canalului Bâstroe este în continuare nesoluționată, atrage atenția deputatul AUR Dan Tanasă, care afirmă că partea ucraineană și-a anunțat intenția de a adânci până la 7,2 metri acest canal. Ucraina își propune astfel să creeze o alternativă proprie la „Canalul Sulina”, punând în pericol fauna din rezervația Delta Dunării. Partea ucraineană intenționează să poarte discuţii pe acest subiect nu cu oficialii români, ci europeni, în viitorul apropiat.

Dan Tanasă a sesizat Ministerului Afacerilor Externe acest aspect și a subliniat că Ucraina nu intenționează să respecte relațiile de bună vecinătate cu România, urmând propriile interese și călcând peste interesele României și pe convențiile internaționale.

Deputatul AUR reamintește că Ucraina a continuat lucrările de dragare, deși Ministerul Afacerilor Externe a comunicat Comisiei Europene că România nu este de acord cu includerea brațelor Chilia și Bâstroe în TEN-T și a sprijinit în mod constant comunicarea scrisă pe acest subiect între celelalte ministere și direcțiile responsabile ale Comisiei Europene.

Recent, ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că Ucraina intenționează să continue adâncirea Canalului Bâstroe pentru a permite accesul navelor în porturile fluviale ucrainene, deoarece adâncimea actuală nu este suficientă pentru navele încărcate care trebuie să utilizeze Canalul Sulina din România, care este mai adânc. Prin urmare, oficialul de la Kiev a afirmat că Ucraina dorește să adâncească Canalul Bâstroe până la 7,2 metri, astfel încât adâncimea să fie similară cu cea a Canalului Sulina, și intenționează să poarte discuții pe acest subiect nu cu oficialii români, ci cu cei europeni, în viitorul apropiat.

În acest context, Dan Tanasă solicită răspuns din partea MAE la următoarele întrebări:

  1. Care sunt demersurile Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce privește oprirea dragării neîncetate a Canalului Bâstroe de către Ucraina?
  2. A fost informat Ministerul Afacerilor Externe de ambițiile ucrainene în prealabil, înainte ca informația să devină publică?
  3. Având în vedere declarațiile susținute de către Ministerul pe care îl conduceți, cum este posibil ca partea ucraineană să ignore orice solicitare și posibilitate de soluționare a problemei?
  4. Care sunt următorii pași pe care îi veți efectua pentru oprirea dragării abuzive și punerea în pericol a tezaurului natural românesc?