Chișinău „continuă să facă declarații agresive antirusești”. Moscova l-a convocat pe ambasadorul moldovean

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, i-a transmis un protest împotriva „acțiunilor neprietenoase” din partea guvernului proeuropean al fostului stat sovietic și a declarat că interzice intrarea în țară a mai multor cetățeni ai acestuia, informează Reuters.

O declarație a ministerului de externe a denunțat „caracterul sistematic” al acțiunilor despre care a spus că au fost îndreptate împotriva cetățenilor ruși, inclusiv a jurnaliștilor.

„Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive antirusești”, se arată îse arată în comunicat, potrivit căruia ambasadorul moldovean Lilian Darie a fost informat.

De când a preluat puterea în 2020, președintele Maia Sandu a luat măsuri pentru a abandona moștenirea sovietică a țării situată între Ucraina și România și pentru a o muta în cadrul european, precizează Reuters

Ea a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că a încercat să intervină în alegerile locale din noiembrie anul trecut din Republica Moldova și că a încercat să fomenteze o lovitură de stat pentru a o înlătura.

Luna trecută, parlamentul moldovean a aprobat o nouă strategie de apărare care identifică Rusia și corupția ca fiind cele două mari amenințări la adresa securității țării. Luna trecută, UE a acceptat să deschidă discuții cu Moldova și Ucraina cu privire la aderarea la UE.

Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, a declarat că printre oficialii cărora li s-a interzis intrarea la Moscova se numără un membru al personalului prezidențial, oficiali guvernamentali și jurnaliști.

„Republica Moldova își menține angajamentul ferm de a acționa împotriva interferențelor străine și a oricăror acțiuni care destabilizează securitatea și suveranitatea Republicii Moldova”, a declarat Zaharov într-o declarație.

Potrivit acestuia, Republica Moldova regretă acțiunea Rusiei, „dar este important de remarcat că astfel de măsuri au devenit de mult timp o rutină pentru autoritățile ruse”.

Rusia a interzis în mod similar un număr de cetățeni moldoveni în luna noiembrie a anului trecut, în special ca răspuns la reportajele realizate de presa rusă din țară.

Luna trecută, autoritățile de la Moscova au interzis, de asemenea, importurile de fructe și legume moldovenești, exporturi cheie pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Autoritățile moldovenești au prelungit miercuri o interdicție impusă anul trecut asupra a 12 canale de televiziune, afirmând că aceste instituții media s-au angajat în „manipulare, dezinformare și promovarea unei agende străine”.

Autoritățile moldovenești au împiedicat mai mulți politicieni care reprezentau un partid interzis cu opinii pro-ruse să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut.