Ce taxe și impozite plătesc în plus micii antreprenori, din 1 ianuarie 2023. Deputat: ”Taxarea crește considerabil”

Românii care au microîntreprinderi încep anul 2023 cu impozite mai mari, pentru că din 1 ianuarie se aplică noul sistem de taxare din Ordonanța 16. Deputatul Iulius Marian Firczak, secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a detaliat ce se schimbă pentru micii întreprinzători și câți bani în plus vor trebui să dea la stat, arată Gândul.

Ordonanța 16 adoptată de Guvern în acest an prevede ca, din 1 ianuarie 2023:

  • microîntreprinderile să fie obligate să aibă cel puțin un angajat;
  • impozitul pe venitul microîntreprinderilor să fie de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puțin un angajat; se elimina astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderilor fără angajați;
  • firmele care nu au angajați să treacă la impozit pe profit de 16%;
  • să scadă pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. ”Din păcate, regimul microîntreprinderilor este afectat sever de această ordonanță și aici am avut mai multe amendamente și mai multe discuții cu specialiștii din minister, dar nu am găsit numitorul comun”, a spus deputatul Iulius Firczak.

Una dintre principalele modificări prevede că microîntreprinderile sunt obligate să aibă minimum un angajat cu normă întreagă, iar în loc de 3% impozit la cifra de afaceri, vor plăti 1%. Dacă antreprenorul nu dorește sau nu poate să plătească salariul și taxele aferente acestuia, firma va plăti impozit pe profit de 16%.

”Multe profesii liberale se încadrează în noul nivel de taxare”


Iulius Firczak a precizat că foarte multe coduri CAEN sunt exceptate de la a mai putea fi micro, iar impozitul va crește de la 1%, 2% sau 3% pe cifra de afaceri la 16% impozit pe profit, plus 8% impozitul pe dividende.

Secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților critică schimbările aduse prin Ordonanța 16 și susține că grila de taxare este mult prea ridicată pentru aceste microîntreprinderi.

”Acest regim pentru microîntreprinderi este specific activităților de consultanță, de management, de profesii liberale, pentru agenți imobiliari, pentru brokeri pe piața de capital, pentru juriști, pentru consultanți fiscali. Foarte multe profesii liberale se încadrează ca și gen de activitate în acest nivel de taxare al microîntreprinderilor.

Cu excepția consultanților fiscali, adică a unui singur cod CAEN, tot ceea ce înseamnă profesie liberală în acest domeniu, tot ceea ce înseamnă consultanță și management a fost exclus din regimul de micro.

Din punctul meu de vedere, regimul de micro trebuia păstrat pentru toate aceste coduri CAEN, trebuia redus pragul de profit până la 100-200.000 de euro pe an și toate aceste activități să rămână încadrate la regimul de microîntreprinderi”, a afirmat Iulius Firczak.

Modificările de taxe care se aplică din 2025


Ordonanța 16 prevede și creșterea taxelor locale, pentru fiecare cetățean, dar această măsură se va aplica din 2025. În opinia deputatului Iulius Firczak, motivul pentru amânare este electoral.

Creșterea grilei de impozitare pentru taxele locale se va aplica din 2025. Este un motiv pur electoral, nu are rost să ne ascundem după deget. E clar pentru toată lumea că aceasta este motivația pentru alegerea acestui an în care să intre în aplicare modificările impozitelor locale, pentru că în 2024 vom avea toate alegerile în România: alegeri locale, alegeri parlamentare, prezidențiale și alegeri pentru Parlamentul European.

În condițiile acestea, este riscant pentru orice partid să-și asume creșterea taxelor și impozitelor locale într-un an electoral”, a spus Iulius Firczak.