Cardurile sociale și „capcanele” lor. Sunt încercări de fraudare la magazine

A trecut puțin timp de când cardurile sociale cu ajutoare au ajuns la beneficiari însă mulţi dintre ei au încercat deja să le valorifice fraudulos. Unii au vrut să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat, alţii au încercat să cumpere produse interzise, adică alcool și tutun. Din cauza tentativelor de fraudă, peste 10.000 de carduri sociale au fost deja blocate, arată Adevărul.

Domnul Stelian Petre, un bătrân din Mărăcineni, județul Buzău, ne mărturisește cum a fost la un pas să comită o abatere în urma căreia putea pierde dreptul la cei 250 de lei virați din două în două luni pe cardul social.

„Am mers la magazin să iau două pungi de copane de pui, trei kilograme adică, am luat vreo nouă sticle de ulei, am luat zahăr, făină, mălai, detergent și, am mai zis eu atunci, hai să iau și două sticle de bere. Zice, du berea îndărăt, că alcool și țigări nu se dau pe asta. Bine, tataie, eu nu am furat nimic. Nu am știut”, ne spune domnul Petre.

Ar fi primit și el voucher dacă avea pensia cu numai 13 lei mai mică. Banii oferiți familiei sale de către stat s-au epuizat la prima șarjă de cumpărături. Domnul Stelian s-a convins deja, pe pielea lui, că alcoolul și țigările nu pot fi cumpărate cu aceste carduri.

A auzit însă că mulți alții din sat încearcă să le ofere în schimbul banilor, pe sume mai mici, doar ca să-și poată satisface viciile.

„E bun cardul, dar numai pentru alimente a fost făcut. Nu băuturi și țigări, clar, m-am convins. Avem mulți la ajutorul social care au primit aceste carduri și le vând la alți proști, ca să ia banu, să poată să bea, să fumeze. Pe card nu le dă băutură și țigări, înțelegeți dumneavoastră”, spune bătrânul.

n comuna buzoiană Mărăcineni sunt numărate pe degete magazinele care acceptă plata cu aceste carduri oferite de stat. Nu toți clienții acestora par a fi conștienți că trebuie să se limiteze la alimentele de bază și testează vigilența vânzătorilor.

„Vindem pe cardul social; chiar și astăzi a venit cineva și a luat două caserole de mici. Pe lângă mici a mai luat și pâine, ulei, ce mai avea omul nevoie. Sunt și anumite persoane care întreabă dacă putem da pe cardurile respective băuturi și țigări, dar le explicăm destul de clar că nu putem da așa ceva deoarece în momentul în care se vede alcool scris pe bon, sau tutun, cardul riscă să se blocheze”, explică Dana Enache, vânzătoare la un magazin din centrul comunei Mărăcineni.

Potrivit unei statistici, foarte mulți români au încercat să valorifice fraudulos cardurile sociale cu ajutoare de la stat. Unii au încercat să vândă voucherele cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat, alţii au vrut să achiziţioneze produse care nu sunt în lista celor permise, respectiv alcool sau tutun.

Mii de carduri au fost blocate
Pentru că nu au respectat legea, cardurile pe care primeau ajutorul de la stat le-au fost imediat blocate. Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau vouchere sociale au fost deja blocate.

„Am auzit și eu că s-au blocat carduri. Dar înainte de luarea acestor sancțiuni, toți oamenii trebuie bine informați. Eu cred că nici vânzătorii și nici clienții nu au apucat să se informeze cum trebuie și au cumpărat băutură și țigări”, este de părere un localnic din Mărăcineni.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Ele pot fi folosite doar de către beneficiari.

În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate. Peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de trei miliarde de lei.

FOTO Iulian Bunilă