De ce a iertat-o instanța pe Sorina Pintea de 15 luni de închisoare, deși a fost prinsă cu mita în pungă. Judecătorul a apreciat „implicarea inculpatei în domeniul sănătăţii”

Sorina Pintea are de executat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită, scăzută de la 4 ani și 9 luni. Judecătorul a pus în balanță șpăgile de 10.000 de euro și 120.000 de lei luate în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare cu aspecte pe care le-a găsit pozitive din mandatul acesteia de ministru al sănătății. În același timp, magistratul a luat în considerare boala autoimună de care suferă inculpata.

Sorina Pintea, șefa Ministerului Sănătății în cabinetul Viorica Dăncilă, a înţeles „să deturneze” funcţia şi atribuţiile manageriale prin pretinderea unui procent de 7% din valoarea unui contract de peste două milioane de lei, notează Tribunalul Cluj în motivarea hotărârii de condamnare în prima instanță, pronunțată pe 26 aprilie 2024. O condamnare de 4 ani și 9 luni pentru Sorina Pintea ar fi însemnat 1.734 de zile de pușcărie, pe când pedeapsa pe care a obținut-o pe fond este de doar 1.277 de zile. Asta înseamnă că judecătorul a iertat-o pe fosta ministră a Sănătății de 26% din pedeapsă.

Ziarul Libertatea a consultat motivarea hotărârii instanței de fond pentru a vedea care au fost argumentele judecătorului pentru pedeapsa orientată spre minimum prevăzut de lege, deși nu există niciun dubiu că Sorina Pintea a luat șpaga. Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, după ce a fost prinsă în flagrant, în februarie 2020, în timp ce ieșea din biroul ei cu 120.000 de lei într-o pungă. Banii reprezentau a doua tranșă din procentul de 7% din valoarea unui contract pe care fosta șefă a Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare îl încheiase cu firma Hospital Technical Solutions SRL.

Continuarea pe Libertatea.ro.