Boris Volosatîi (AUR): Comisia hidrotehnică România-Rep. Moldova, fără rapoarte de activitate

Republica Moldova și România continuă cooperarea privind utilizarea durabilă a resurselor de apă din Prut și Dunăre prin intermediul Comisiei hidrotehnice interguvernamentale, însă nu prezintă rapoarte de activitate anuale. În vederea remedierii acestei omisiuni, deputatul AUR Boris Volosatîi se adresează premierului Nicolae Ciucă, solicitându-i răspunsuri la câteva întrebări referitoare la activitatea Comisiei interguvernamentale înființată în 2010.

Câte sesiuni ordinare și extraordinare a ținut până în prezent Comisia hidrotehnică interguvernamentală privind utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării, când anume și în ce localități. Există informații privind activitatea Comisiei hidrotehnice interguvernamentale și a celor patru subcomisii care să reflecte principalele hotărâri adoptate de acestea„, a întrebat deputatul AUR Boris Volosatîi.

România și Republica Moldova au semnat la Chișinău, în data de 28 iunie 2010, Acordul privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării (în continuare – Comisia interguvernamentală). Acordul a intrat în vigoare la 18 noiembrie 2010.

Potrivit Regulamentului Comisiei interguvernamentale, aceasta ține o sesiune ordinară în fiecare an, alternativ, pe teritoriul României și teritoriul Republicii Moldova. Prima sesiune extraordinară a Comisiei hidrotehnice interguvernamentale a avut loc în municipiul Cahul, la 7 decembrie 2011, ocazie cu care au fost semnat un Protocol cuprinzând mai multe hotărâri, inclusiv cea de aprobare a Regulamentului comisiei interguvernamentale.

În cadrul Comisiei guvernamentale funcționează patru subcomisii, și anume:

  • Subcomisia Stânca-Costești;
  • Subcomisia pentru apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor;
  • Subcomisia pentru gospodărirea cantitativă a apelor şi hidrometeorologie; 
  • Subcomisia pentru protecţia calităţii apelor şi a biodiversităţii corpurilor de apă.