Boris Volosatîi (AUR): 12 februarie, un moment-cheie. Vom aduce mai multă carte românească în Republica Moldova

Deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile publice și școlare din Basarabia trebuie să fie pe agenda ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova din 12 februarie 2022 – aceasta a fost solicitarea deputatului AUR Boris Volosatîi către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Așa cum bine se cunoaște, un impediment serios în calea normalizării situației cultural-identitare din Republica Moldova îl constituie legislația neeuroconformă cu accente anti-românești. O lege (nr. 1491/2002), cu privire la ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova, a fost modificată în perioada regimului Voronin, fiind menită să descurajeze donațiile de carte din România către instituțiile de cultură de peste Prut. Modificarea viza calificarea cărților în limba română tipărite în România ca fiind ”obiecte cu semnificație etnică”. Modificarea făcută de regimul Voronin ca barieră birocratică a avut scopul manifest de împiedicare a donațiilor de carte românească din România și de cenzurare la frontieră. Domnule Ciucă, domnule Aurescu, consider necesar și oportun ca acest subiect să fie introdus pe agenda evenimentului din 12 februarie. Este necesar abrogarea articolului 221 din Legea nr. 1491/2002 cu privire la ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova și înlocuirea acestuia cu un nou articol prin care să se instituie libera introducere din România în Republica Moldova a donațiilor de carte în limba română destinate instituțiilor publice de peste Prut”, a declarat deputatul AUR Boris Volosatîi. 

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova este un eveniment urmărit îndeaproape de opinia publică națională de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul evenimentului din 12 februarie 2022 vor fi abordate probleme acumulate în timp care împiedică dezvoltarea și consolidarea spațiului cultural, lingvistic și spiritual comun.

Peste 60% din fondul de carte din bibliotecile publice din Republica Moldova reprezintă literatură cu alfabet rusesc. Deficitul de carte în limba română în bibliotecile publice și școlare din Republica Moldova se ridică la circa 17 milioane de exemplare. Au existat mai multe cazuri în care camioane cu carte românească donată de către primăriile înfrățite și Consiliile județene din România către primăriile înfrățite și raioanele înfrățite din Republica Moldova au fost împiedicare să treacă frontiera de pe Prut, făcând cale întoarsă, întrucât nu dispuneau de avize ale Academiei de Științe a Moldovei sau ale Ministerului Culturii al Republicii Moldova necesare pentru „obiectele cu semnificație etnică”.

Astăzi, instituțiile culturale din Republica Moldova, pentru a putea primi donații de carte din România, sunt obligate să urmeze proceduri îndelungate, cu obținerea de avize ale Ministerului Culturii/Academiei de Științe a Moldovei, precum și cu obținerea de Hotărâri ale Comisiei guvernamentale pentru ajutoare umanitare.