Bilanț. Executivul începe să reducă motoarele după două luni de guvernare

Efervescența din primele săptămâni ale Guvernului Ciolacu s-a transformat treptat în încercarea de a rezolva, pas cu pas, diferite reforme care au rămas restante, fie din cauza disputelor din Coaliție, fie că nu au unde verde din partea Comisiei Europene.

În primele 30 de zile de guvernare, Guvernul nou instalat deja rămăsese fără doi miniștri, în urma scandalului privind azilele groazei, o temă care treptat s-a stins. Și tensiunea legată de acceptarea de către Ciolacu a lui Mircea Abrudean, ca nou secretar general al Guvernului, a fost aplanată.

Însă la nivelul Puterii au apărut noi dispute. La două luni de la instalarea Guvernului Ciolacu, cea mai importantă dispută e cea legată de două reforme: cea bugetară și cea fiscală. Dacă la reforma bugetarilor, între cele două partide există un consens pe marile măsuri, la cea fiscală, discuțiile sunt tărăgănate, pentru că sunt prevederi din pachetul propus de social-democrați care nu sunt acceptate de PNL.

În așteptarea a două ordonanțe


Guvernul nu a venit în transparență publică, pentru ca apoi să pună în circuit de avizare, cu niciuna dintre cele două ordonanțe de urgență. Așadar, oficial nu există un document de lucru nici la jumătatea lunii august. Chiar și așa, mai multe categorii socio-profesionale s-au revoltat după drafturi neoficiale ale celor două ordonanțe apărute în spațiul public. În primul rând, din zona profesiilor liberale, mai multe barouri au criticat dur măsurile din reforma fiscală, însă critici au venit și din zona mediului de afaceri.

Nu au lipsit nici angajații din sistemul bugetar. Inițial, criticile au venit de la Federația Sindicatelor din Administrația Publică, apoi de la Blocul Național Sindical, iar în cele din urmă de la sindicatele din domeniul Finanțelor. Angajații din Ministerul Finanțelor și din structurile subordonate au și oprit lucrul două zile pentru un protest spontan, săptămâna trecută, una dintre marile probleme semnalate este că ar urma să scadă veniturile celor cu salarii de peste 5.850 de lei.

Marile reforme încă bat pasul pe loc


Curtea Constituțională a reîntors în Parlament legea pensiilor speciale, mai multe articole, majoritatea referitoare la magistrați, fiind declarate neconstituționale. Deși Coaliția spunea că imediat după ce apare motivarea va trece la treabă pentru corectarea legii, Puterea așteaptă rezultatul discuțiilor cu Comisia Europeană pe subiect, dat fiind că reforma face parte din angajamentele din PNRR. Tot la CCR este pentru testul de constituționalitatea legea prin care interzisă cumularea salariului de la stat cu pensia. Un răspuns ar putea fi dat la începutul lunii septembrie.

Partidele Puterii nu mai scot niciun cuvânt nici despre schițele pentru noua lege a pensiilor publice și nici pentru noua lege a salarizării, deși una ar fi trebuit să fie gata de câteva luni, iar cealaltă să fie într-un stadiu avansat. Concret, nici în dezbaterea Coaliției, nici în transparență publică nu avem vreun proiect de lege pe pensii publice și salarizare. Iar noua lege a salarizării e foarte așteptată mai ales de mediul bugetar, pentru că sporurile ar urma să fie plafonate la 20% din salariul de bază.

Un test al Coaliției va fi dat la Bruxelles, unde săptămâna următoarea merg mai mulți miniștri, dar și Marcel Ciolacu, pentru a discuta modificarea PNRR, precum și condițiile oficiale pentru acceptarea unui deficit bugetar mai mare de 4,4% din PIB la final de an.