Au fost finalizate lucrările la spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative din Botoşani, dar unitatea sanitară este închisă. Radu Grădinaru (AUR) sesizează Ministerul Sănătății

Radu Grădinaru, deputat AUR de Botoșani, l-a interpelat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în contextul în care recepția spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative din Botoşani a fost amânată de Primărie în urma constatării unor nereguli grave.

Lucrările la spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative din Botoşani au început în noiembrie 2017 – proiectul prevedea construcția unei unități speciale destinate bolnavilor în stadii terminale ale unor boli cronice grave, necesitând o îngrijire oferită de un personal de specialitate. După aproape 3 ani pacienții sunt privați în continuare de această asistență din cauza unor nereguli grave. Potrivit informațiilor, unitatea sanitară este încă închisă, urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanțator.

În interpelarea adresată Ministerului Sănătății, deputatul AUR Radu Grădinaru precizează că, potrivit unei decizii a Companiei Naționale de Investiții, Primăria orașului Botoșani a suspendat recepția lucrărilor din cauza unor nereguli referitoare la instalațiile electrice și de instalațiile de gaze, de semnalizarea de incendiu sau chiar de punerea în funcționare a lifturilor și de reparațiile PVC necesare. Situația este mai gravă de atât – chiar dacă se face recepția lucrărilor și predarea către primărie, spitalul ar putea rămâne închis din cauza lipsei de personal specializat în acest domeniu sanitar.

Având în vedere situația expusă, deputatul AUR Radu Grădinaru a solicitat Ministerului Sănătății să comunice următoarele chestiuni:

  1. De ce orașul este privat, în continuare, de funcționarea spitalului, recepția acestuia fiind amânată doar de efectuarea unor lucrări în valoare de 320.000 lei, bani care ar putea fi luați din garanția de bună execuție dată de constructor?
  2. De ce, dacă ideea proiectului a fost inițiată și aprobată acum aproape 10 ani, nu s-a solicitat înființarea unei școli de pregătire a personalului specializat care să poată activa în unitatea sanitară respectivă?

În context, parlamentarul AUR a precizat că ar fi necesară realizarea unei inspecții de specialitate în cadrul unității sanitare pentru a se determina măsurile necesare pentru buna funcționare ulterioare a acesteia.