Antonio Andrușceac (AUR) despre amploarea consumului de droguri în România: Serviciile și poliția nu și-au mai făcut treaba

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a afirmat că fenomenul consumului de droguri a luat amploare în țara noastră – iar consecințele se pot observa – deoarece nici serviciile și nici poliția nu și-au mai făcut treaba după ’89. Astfel, România s-a transformat, dintr-o țară de tranzit, într-o țară de desfacere și consum. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii „Drogurile în România: Darul otrăvit al guvernanților pentru generațiile prezente și viitoare”, ce a avut loc, joi, 12 octombrie, la inițiativa Alianței pentru Unirea Românilor.

„Părerea mea este că dacă astăzi se întâmplă ceea ce se întâmplă, este pentru că serviciile nu și-au mai făcut treaba așa cum trebuia, pentru că prima zonă de combatere este aceea a raporturilor internaționale și de schimb de informații. Poliția nu și-a mai făcut treaba așa cum trebuia, dovadă stă faptul că, chiar și izolat, găsim polițiști implicați în trafic de droguri sau în alte zone de facilitare a accesului a unor produse care să creeze dependență. Justiția, pe de altă parte, îi scotea pe cealaltă ușă pe cei pe care polițiști care și-au dat mult timp din activitatea lor, lucrând și sub acoperire, iar statul să arunce efectiv la gunoi, prin anumite decizii, munca lor”, a punctat Andrușceac.

Deputatul a făcut apel către toate instituțiile menționate să trateze această problemă cu seriozitate deoarece fenomenul acesta poate afecta grav generațiile viitoare sistemul medical.

În context, parlamentarul a adresat o întrebare către reprezentantul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), comisar-șef Georgian Drăgan, cu privire la un aparat de testare antidrog, achiziționat de Poliția Română, care se dovedește a fi ineficient – gradul de eroare se situează între 60 și 70%. „Cum a fost posibil să se facă un caiet de sarcini în care să se permită achiziționarea unor aparate cu un grad de eroare de 60-70%? Vrem să luați măsura de a crea un nou cadru de achiziții a unor aparate care să dea eroarea minimă, așa cum este în alte țări civilizate, unde aceste lucruri sunt tratate în mod serios”, a precizat Antonio Andrușceac.

De asemenea, deputatul AUR a adus în discuție problema controlului din Portul Constanța, în contextul în care coaliția de guvernare vrea să treacă pe repede înainte o nouă lege.

„Este inadmisibil. Nu este posibil să existe două aparate de testare antidrog în aceste locuri. Aceste locuri trebuie să fie înțesate de aparate de testare, de câini care să poată fi instruiți și să verifice tot ce trece pe acolo. Pentru că este într-adevăr foarte greu să verifici container cu container, dar mirosul unor câini poate să rezolve problema asta și a personalului specializat în aceste lucruri”, a mai spus Antonio Andrușceac.

Reprezentantul IGPR, prezent la dezbatere, a precizat că, la nivelul Poliției Române, sunt folosite aparate pentru depistarea drogurilor la șoferi, aparate care sunt folosite și în Uniunea Europeană, dar și în alte state din Uniunea Europeană. „Sunt absolut convins că aparatul la care făceați dumneavoastră referire nu este și nu se află în dotarea Poliției Române. Ceea ce pot să mai adaug este faptul că aceste testări cu aparatele drug test nu reprezintă probe în dosarul penal. Tocmai de aceea, atunci când acel aparat indică posibilitatea ca o anumită substanță interzisă să se afle în organismul unui șofer, el este condus la medicină legală, sunt recoltate probe biologice și abia acele probe biologice reprezintă probă în cadrul dosarului penal. La acest moment, în dotarea Poliției Române avem 184 de aparate de depistare a drogurilor la șoferi, iar tot la acest moment avem în derulare un acord cadru pentru achiziționarea a 400 de astfel de aparate pentru 244 de aparate”, a afirmat comisarul șef Georgian Drăgan.