Andrei Hangan (AUR) a solicitat autorităților să stopeze deversările ilegale din România. Ministerului Mediului ocolește problema

Creșterea alarmantă a numărului de deversări ilegale a atras atenția senatorului AUR Andrei Hangan, care a acuzat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor de complicitate la acțiunile ilegale din țara noastră. Senatorul AUR a solicitat autorităților să adopte o serie de soluții în vederea stopării acestui fenomen. De asemenea, Hangan a solicitat ministerului în cauză să prezinte un raport privind numărul de cazuri ilegale concrete identificate în ultimii cinci ani (situație defalcată pe ani), precum și câte sancțiuni/cazuri de aducere în instanță au existat în același interval de timp. În răspuns, Ministerul Mediului a evitat să ofere date concrete cu privire la problema vizată.

,,Pentru implementarea unui proiect de dezvoltare gaze naturale ce poate presupune o componentă offshore, construirea unei platforme de producție gaze naturale, un sistem submarin de producție gaze naturale, sonde de producție gaze naturale, titularul investiției are obligația de a solicita și obține actele de reglementare din domeniul protecției mediului (aviz de mediu, acord de mediu). În ceea ce privește desfășurarea operațiunilor petroliere offshore, în anul 2016, au fost stabilite cerințele minime necesare pentru prevenirea accidentelor majore și limitarea consecințelor unor astfel de accidente ce vizează operațiunile petroliere din zonele din Marea Neagră aflate sub jurisdicția României’‘, se arată în răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mai mult, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține că măsurile necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere de redevențe, precum și regimul de impozitare asupra veniturilor suplimentare nu reprezintă proiecte de investiții ce ar putea determina un impact asupra mediului.

În apele României, deversarea ilegală de reziduuri petroliere și de alte substanțe poluante are loc în mod regulat, însă numărul cazurilor concrete detectate sau cele aduse în fața instanței este nesemnificativ și nu reflectă realitatea. 

Îngrijorarea senatorului AUR a venit în urma efectelor cumulative pe care le pot avea la scară globală numeroase deversări de apă de santină, afectând dezvoltarea normală a planctonului, chiar și atunci când este vorba de incidente considerate între limitele legale agreate prin convenția MARPOL. Chiar și micile deversări care prezintă un aspect uleios puțin timp la suprafața apei pot afecta și contamina imediat până la 8 metri adâncime pe o arie de 500 de metri, iar analiza unor bacterii și mamifere demonstrează că există efecte biotice clare ca urmare a concentrației unor compuși uleioși care s-au dezvoltat la adâncime.