Adrian Costea (AUR) solicită MAI prezentarea fondurilor alocate refugiaților ucraineni. România a primit o nouă finanțare de la CE

Uniunea Europeană sprijină, atât refugiații ucraineni ce-și părăsesc casele și suferă în urma catastrofei umanitare, cât și țările membre de primă intrare (precum România, Polonia, Slovacia). Comisia Europeană s-a angajat să finanțeze statele prin suplimentarea unor instrumente specifice precum REACT-EU. Așadar, se vor pune la dispoziție plăți de prefinanțare în valoare de 3,4 miliarde EUR pentru a accelera accesul la fonduri. În acest context, senatorul AUR Adrian Costea solicită, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Ioan Boloș și ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, prezentarea fondurilor pe care România la va primi pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

În ce constau fondurile pe care România le va primi pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina din sumele suplimentare alocate de Comisie prin diferitele instrumente puse la dispoziție de Uniunea Europeană, atât ca valoare totală, cât și defalcate pe fiecare instrument și Autoritate de Management în parte”, întreabă senatorul AUR Adrian Costea.

Cetățenii ucraineni și membrii familiilor lor, precum și persoanele strămutate din cauza conflictului care locuiau în Ucraina, au dreptul la protecție fără precedent pe tot teritoriul UE, inclusiv acces la cazare, școli, asistență medicală, locuri de muncă. Această protecție va continua să se aplice pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt obligați să părăsească Ucraina.

Sprijinul financiar pentru statele membre ce găzduiesc refugiați din Ucraina se bazează pe gama largă de asistență deja disponibilă în mecanismul de protecție civilă al Uniunii, politica de coeziune și fondurile pentru afaceri interne. Măsurile includ investiții în infrastructură, echipamente, servicii în educație, ocuparea forței de muncă, locuințe, sănătate, servicii sociale și de îngrijire a copiilor. Altă sursă de asistență e Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane