Acest „șobolan” gigant a trăit acum 66 de milioane de ani și tocmai a fost descoperit recent

A fost dezgropată o verigă lipsă din arborele genealogic al mamiferelor numite „fiare nebune” care trăiau alături de dinozauri acum 66 de milioane de ani. Descoperirea acestui „șobolan” gigant poate avea răspunsuri cu privire la evoluție.

Animalul ciudat era practic un șobolan, dar arăta puțin ca un bursuc, diferit de orice mamifer cunoscut. Creatura bizară, cu dinți de capră, la fel de mare ca un câine uriaș și cu trei imenși colți în față și gheare ascuțite, se găsește în Madagascar. A fost numit Adalatherium – care se traduce ca „fiară nebună” din limbile malgache și greacă.

Co-autorul studiului, Dr. David Krause, de la Denver Museum of Nature & Science, a spus: „Având în vedere ce știm despre anatomia scheletică a tuturor mamiferelor vii și dispărute, este dificil să ne imaginăm cum ar fi putut evolua. Fosila Adalatherium este cea mai completă de la orice mamifer descoperit până acum în emisfera sudică, înainte de dispariția dinozaurilor.

De ce este importantă descoperirea acestui „șobolan gigant”

Este o reconstrucție remarcabil de detaliată ce arată că avea o lungime de un metru, cântărea șapte kilograme și avea o coadă scurtă și plină. Scheletul său nu este deloc extraordinar. Adalatherium avea membrele posterioare extrem de puternice plasate într-o poziție întinsă – similar cu crocodilii de astăzi. Picioarele puternice din față construite pentru alergare erau ascunse sub corp.

De asemenea, dinții din față erau ca ai unui iepure. Avea mai multe oase în coloana vertebrală decât alte animale și un gol ciudat în bot. Au existat gheare mari pe picioarele din spate, ceea ce indică faptul că Adalatherium a fost un bun excavator. Dar picioarele sale din față erau mai puțin rezistente și mai asemănătoare cu cele ale mamiferelor vii care pot alerga repede. Membrele indică, de asemenea, că poziția sa a fost un hibrid între un mamifer viu și o rudă mai veche.

Simone Hoffmann, autorul principal al studiului, de la New York Institute of Technology, a declarat: „Adalatherium este pur și simplu ciudat. Încercarea de a afla cum s-a mișcat, de exemplu, a fost o provocare, deoarece partea frontală ne spune o poveste complet diferită de cea din spate. Scanările dinților din față sugerează că a mâncat plante, iar gaura din vârful botului este încă un mister”.

Creatura a dispărut odată cu dinozaurii

Studiul publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, potrivit Metro.co.uk, arată că era o rudă „uriașă” a mamiferelor de dimensiuni de șoarece care au trăit în timpul Cretacicului. Adalatherium a fost exterminat odată cu dinozaurii. Era un membru al unui grup dispărut numit cunoscut sub numele de Gondwanatherians. Au apărut în supercontinentul sudic Gondwana – acum recunoscut ca Africa, America de Sud, Australia, Antarctica, subcontinentul indian și Peninsula Arabică.

La momentul existenței lui Adalatherium, Madagascar era o insulă separată de Africa și India. Dr. Krause a spus: „Insulele sunt lucruri ciudate. Prin urmare, Adalatherium a avut suficient timp pentru a-și dezvolta numeroasele trăsături extraordinare”. De asemenea, Dr. Hoffman a subliniat: „Adalatherium este o piesă importantă într-un puzzle foarte mare despre evoluția timpurie a mamiferelor din emisfera sudică, una în care majoritatea celorlalte piese subliniază cât de mult mai rămâne de învățat din noile descoperiri ale mamiferelor timpurii din Madagascar și din alte părți ale emisferei sudice”.