Zelenski afirmă că Ucraina nu va mai livra gaze rusești Europei: Nu vom da ocazia de a câștiga miliarde suplimentare pe seama sângelui nostru

Volodimir Zelenski a afirmat că țara sa nu va mai furniza gaze rusești Europei, precizând că astfel nu va fi oferită ocazia „de a câștiga miliarde suplimentare pe seama sângelui” ucrainean, afirmația fiind făcută cu câteva zile înainte ca acordul Kiev-Moscova pentru tranzitul gazelor rusești să expire.

„Nu ne vom implica în extinderea tranzitului de gaze rusești. Nu vom da ocazia de a câștiga miliarde suplimentare pe seama sângelui nostru”, a spus liderul de la Kiev în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles.

Volodimir Zelenski a adăugat că Ucraina este pregătită să se ocupe de tranzitul de gaz din alte țări, dar cu condiția ca gazul să nu fie rusesc, să provină din state terțe și ca Federația Rusă să nu fie plătită pentru livrări până la sfârșitul războiului.

„Orice țară din lume care poate obține ceva ieftin din Rusia va ajunge să fie 100% dependentă de Federația Rusă mâine, peste o lună, peste un an. Aceasta este politica lor”, a mai afirmat președintele Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a confirmat refuzul Kievului de a prelungi contractul pentru tranzitul gazului rusesc, care expiră în data de 1 ianuarie 2025.

„Vom supravieţui, Gazprom va supravieţui”, a menționat Vladimir Putin.


Republica Moldova, printre țările vizate

Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazului rusesc către Europa vizează și regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, aceasta folosind acum gazul rusesc.

Chișinăul reiterează că actualul contract cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, iar compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative. Totuși, compania controlată de Kremlin invocă achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de Republica Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de aceasta.

În prezent, Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom, compania controlată de Kremlin.

Moscova vrea să crească prețurile, cu precădere pentru resursele energetice din Republica Moldova, condiționând și evitând să spună dacă va livra gaze către regiunea separatistă Transnistria, începând cu anul viitor. Criza va favoriza partidele pro-ruse, care ar putea ajunge la guvernare, iar ulterior să suspende aderarea Chișinăului la UE, după modelul georgian, potrivit experților consultați de ,,Adevărul”.

În contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul fără energie electrică, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *