Zaharova: Moldova se apropie de a deveni complice al Ucrainei
Conducerea Republicii Moldova se apropie de complicitatea directă cu Ucraina, urmând conducerea Occidentului colectiv.
Acest lucru a fost declarat miercuri la un briefing a reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, relatează Point.md.
„Occidentul, prin mâna regimului de la Kiev, atrage în mod activ Republica Moldova în conflictul din Ucraina și chiar mai mult o vede pe ea în rolul unei a doua Ucraină. Din păcate, oficialul Chișinău cedează în fața acestor șmecherii, iar chestiunea nu se mai limitează la râvna în discutarea despre așa-zisa agresiune neprovocată a Moscovei și îndemnuri la solidaritate nelimitată cu regimul de la Kiev”.
Autoritățile moldovenești se apropie din ce în ce mai mult de a deveni complice direct al autorităților criminale de la Kiev, în timp ce își pun propria populație ca ostatici”, relatează Zaharova.
Reprezentantul oficial al departamentului diplomatic a atras atenția asupra declarațiilor „despre disponibilitatea Republicii Moldova de a deveni un ”hub logistic„ pentru teritoriile din sud-estul Ucrainei” în ciuda vărsării de sânge în curs.
„Orice politician sau om de stat sănătos la minte și doar o persoană care nu este indiferentă la ceea ce se întâmplă, nu își va dori niciodată în viața lui, țara sa să devină o rampă de lansare pentru ostilități”, a menționat ea.
Zaharova, noi fitile în relația Republica Moldova – NATO
„În același timp, interacțiunea Moldovei cu NATO și Uniunea Europeană în domeniul militar-politic este în creștere, militarizarea țării continuă”, a continuat diplomatul. „În acest context, ideea oportunității abandonării statutului, a neutralității permanente consacrate în constituția acestui stat, care se presupune că nu corespunde realităților internaționale actuale, este promovată activ. Desigur, acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorare.”
Zaharova a reamintit că „asistența” Occidentului, inclusiv în sfera militară, „servește exclusiv intereselor Occidentului însuși și, așa cum arată practica, aceste interese sunt adesea realizate pe cheltuiala destinatarilor a unui astfel de ajutor”.
„Poporul moldovenesc înțelege bine acest lucru și se opun în mod covârșitor transformării statului lor într-o anexă NATO”, a subliniat ea.
„ Locuitorii Republicii Moldova nu cred în miturile impuse despre amenințarea rusă și sunt interesați să mențină binele în relațiile de vecinătate cu țara noastră.
Sperăm ca autoritățile moldovenești să își dea seama ce se ascunde cu adevărat în spatele promisiunilor Occidentului și să nu mai facă jocuri cu securitatea republicii. Poate că realitatea pe care o observă de la o distanță apropiată le va spune calea corectă de ieșire din situația pe care o formează ei înșiși.”