Vremea face probleme în țară. Copaci căzuți, mașini avariate, drumuri cu zăpadă, porturi închise VIDEO

Mare parte din țară se confruntă cu fenomene meteo dificile, în ziua de Crăciun. Vânt puternic, viscol, ploaie sau zăpadă, toate au dat de furcă autorităților, care au intervenit pentru degajarea drumurilor, salvarea oamenilor rămași blocați în mașini sau îndepărtarea copacilor, stâlpilor sau acoperișurilor căzute din cauza vântului puternic.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis cinci noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de vânt puternic, viscol şi ploi în peste jumătate din ţară, inclusiv în Capitală, valabile miercuri şi joi.

Iată care sunt zonele cela mai afectate:

București – zeci de copaci căzuți și mașini avariate

Pompierii au avut, miercuri, 101 intervenţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov ca urmare a codului galben. 36 de autoturisme au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime.

”Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben ce vizează intensificări ale vântului, în intervalul orar 10:00-18:00, pompierii ISU B-IF au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov”, a transmis, miercuri seară, ISU Bucureşti-Ilfov.

rsa citată a precizat că 89 de cazuri au fost în Bucureşti (61 de copaci degajaţi, 20 de elemente de construcţie desprinse, 2 panouri publicitare, cabluri electrice), în urma cărora au fost avariate 36 de autoturisme.

12 cazuri au fost în Ilfov (5 copaci degajaţi, 2 elemente de construcţie desprinse, 4 stâlpi, cabluri electrice).

Din cauza vântului puternic, sunt închise porturile de la Marea Neagră.

În zona de munte, viteza vântului depăşeşte 60 km/h

În zona înaltă de munte a nins. Vântul a prezentat intensificări temporare, în zona montană înaltă de până la 62 km/h la staţia meteo Iezer din Munţii Rodnei.

Stratul de zăpadă este prezent doar în zona de munte şi măsoară până la 31 cm la staţia Iezer. Pe unele cursuri de apă este formată gheaţă la mal.

Câmpulung: 10 mașini avariate de acoperișuri căzute de pe un bloc

Potrivit ISU Argeș, două acoperișuri au căzut de pe un bloc din municipiul Câmpulung, pe strada Carpați. În cădere, acestea au avariat 10 autoturisme.

Pompierii au mai intervenit pentru îndepărtarea unui copac căzut pe stradă în comuna Albeștii de Muscel, a unui copac căzut pe firele de electricitate, în comuna Nucșoara, și la un cablu de curent rupt, căzut pe carosabil în comuna Țițești.

Orașul Câmpulung din județul Argeș s-a aflat sub avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, miercuri, până la ora 15:00.

Domeniul schiabil al staţiunii Sinaia, închis. Sus pe munte vântul bate cu 100 kilometri pe oră

Domeniul schiabil al staţiunii Sinaia, aflat la 2000 de metri altitudine, în Munţii Bucegi, este închis în ziua de Crăciun.

Administratorii domeniului schiabil al staţiunii Sinaia au anunţat, miercuri, că viteza vântului este peste limita la care instalaţiile de transport pe cablu pot funcţiona în condiţii de siguranţă.

În aceste condiţii, Gondola Sinaia care urcă de la Cota 1000 la Cota 1400 şi Telecabina tronson 1 care face legătura între staţiunea Sinaia şi Cota 1400 nu au pornit pentru public.

Nici instalaţiile de altitudine – Gondola Carp, Telescaunul Expres, Telecabina tronson 2, Telescaunul Soarelui, Telescaunul Dorului şi cele două teleschiuri nu funcţionează.

Nici instalaţiile de altitudine – Gondola Carp, Telescaunul Expres, Telecabina tronson 2, Telescaunul Soarelui, Telescaunul Dorului şi cele două teleschiuri nu funcţionează.

De asemenea, su loc intervenţii ale echipelor de deszăpezire ale DRDP Iaşi pe DN 17A, pe traseul Ciumârna – Pasul Palma – Suceviţa, din judeţul Suceava.

Recomandări pentru șoferi  

ISU recomandă să evitaţi pornirea la drum pe timp de vreme rea, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Verificaţi dacă sistemul de încălzire funcţionează şi asiguraţi-vă că aveţi plinul de combustibil făcut.

Este indicat să aveţi la dumneavoastră mâncare, apă şi o pătură, în cazul în care rămâneţi blocaţi în autoturism.

Aveţi grijă ca bateria telefonului să fie încărcată.

Pentru orice situaţie care vă poate pune viaţa în pericol, apelaţi numărul unic de urgenţă 112.

Foto: Facebook Salvamont

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *