Vladimir Putin provoacă o creștere alarmantă a tensiunilor transfrontaliere în Peninsula Coreeană
Acordul de apărare semnat la Phenian săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin și Kim Jong Un a sporit și mai mult tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, informează newsweek.com.
Rusia și Coreea de Nord s-au angajat să își acorde asistență militară reciprocă „fără întârziere, prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție”, în cazul în care una dintre națiuni este atacată. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că doar cei care „plănuiesc o agresiune” împotriva uneia dintre cele două țări ar putea obiecta la tratat.
Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au condamnat acest demers, afirmând duminică, într-o declarație comună, că tratatul „ar trebui să reprezinte o preocupare majoră pentru oricine este interesat în menținerea păcii și stabilității în Peninsula Coreeană”.
Seulul l-a convocat pe emisarul Moscovei pentru a depune un protest oficial. Prim-vice-ministrul Kim Hong-kyun i-a spus ambasadorului Georgy Zinoviev să „oprească imediat cooperarea militară cu Coreea de Nord”, a declarat Ministerul sud-coreean.
Kim a avertizat, de asemenea, că Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU), își va deteriora legăturile cu Coreea de Sud prin sprijinirea „directă sau indirectă” a programelor de înarmare ale Phenianului sancționate de CSONU.
În martie, Moscova și-a exercitat dreptul de veto pentru a împiedica prelungirea mandatului unui comitet al ONU de a supraveghea respectarea sancțiunilor privind programul de arme nucleare al Coreei de Nord, măsuri pe care Rusia și ceilalți patru membri permanenți le-au aprobat după primul test nuclear efectuat de Phenian în 2006.
Imaginile prin satelit au surprins nave rusești care au preluat marfă în porturile nord-coreene
SUA, Coreea de Sud și alții afirmă că Coreea de Nord a contribuit la refacerea stocurilor de arme rusești epuizate de invazia Moscovei în Ucraina.
Imaginile prin satelit au surprins nave rusești care au preluat marfă în porturile nord-coreene, iar ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, a estimat că cel puțin 10 000 de containere de transport maritim au fost transferate în Rusia, suficiente pentru a conține aproape 5 milioane de obuze de artilerie.
Washingtonul și Seulul suspectează că, în schimb, Rusia a furnizat Coreei de Nord tehnologie și expertiză pentru programele sale militare și spațiale.
Celălalt actor important din regiune, China, va fi probabil precaut cu privire la aprofundarea legăturilor dintre vecinii săi, a declarat Edward Howell, membru al Fundației Coreene din cadrul think tank-ului londonez Chatham House și lector la Universitatea din Oxford.
El a spus că, în timp ce China încearcă să slăbească alianțele SUA cu Japonia și Coreea de Sud, care găzduiesc fiecare zeci de mii de soldați americani și sunt esențiale pentru proiecția puterii americane în regiune, „China va dori să se asigure că relațiile Rusiei cu Coreea de Nord nu merg prea departe”, a declarat Howell pentru Newsweek.
„Chinei nu îi place să aibă un vecin nuclear la granița sa de nord-est, dar cu siguranță preferă status quo-ul oricărei izbucniri de conflict în Peninsula Coreeană”, a spus Howell. „Cel mai rău coșmar al Beijingului a fost întotdeauna fuga nord-coreenilor în China în cazul unui astfel de eveniment”.