VIOREL IONESCU: HÂRȘOVA intră ușor, ușor, în NORMALITATE! VIDEO

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care au fost abordate mai multe teme de interes pentru comunitatea locală. Acesta a vorbit și despre experiența celor patru ani în administrația locală, fiind la primul său mandat de primar, obținut în anul 2016. Edilul orașului de la malul Dunării este de părere că ce-a fost mai greu a trecut, după ce a fost nevoit să preia o primărie ce trebuia reorganizată.

„Hârșova arată mai bine decât arăta acum patru ani”

Viorel Ionescu, actualul primar al orașului Hârșova și candidat din partea Partidului Național Liberal pentru a obține un nou mandat, s-a declarat mulțumit de modul în care orașul a evoluat în ultimii ani, fără a considera însă că nu mai sunt lucruri care trebuie să fie îmbunătățite.

„Consider că Hârșova arată mai bine decât arăta acum patru ani. Nu spun că este orașul perfect, se poate și mai bine, dar nu știu dacă se puteau face mai multe în acești patru ani. Au fost foarte multe experiențe. Nu a fost un mandat în care să fi venit și să mă fi apucat imediat de treabă. Am venit și am găsit o primărie pe care am considerat că trebuie să o restartez, să pun lucrurile în ordine. Reamintesc că în octombrie 2016, la câteva luni de la instalarea în funcție, PSD deja strângea semnături pentru a mă da jos, pentru că nu am făcut ce am promis. Am avut multe lupte și atacuri mârșave din partea celor care ar fi trebuit să înțeleagă că atunci când se termină o luptă politică, cine a câștigat trebuie susținut pentru binele comunității.”, a declarat Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Minus de sute de mii de lei în visteria orașului

O surpriză mai puțin plăcută a venit odată cu instalarea în funcția de primar, atunci când Viorel Ionescu a realizat că are de gestionat o primărie neperformantă. Tocmai de aceea, a făcut verificări și a constatat că din gestiune lipsea o sumă importantă de bani, fapt ce a făcut obiectul unei sesizări penale.

„Când am venit la primărie a trebuit să văd pe ce venituri și cheltuieli stăm. Așa am descoperit că nu se făcuse verificare de gestiune încă din anul 2009. M-am oprit și în urma acestei verificări de gestiune s-a găsit un minus destul de important în caserie. Nu vreau să discut pentru că face obiectul unei anchete. Când ai minus în caserie de sute de mii de lei, atunci este o problemă. Efectiv am văzut ce venituri am, ce cheltuieli am. În primă fază a trebuit să tai din cheltuieli, să ne reorganizăm. Ce a fost greu pot spune că a trecut.”, a mai explicat Ionescu.

„Am reușit să atragem, împreună cu echipa, fonduri la bugetul local”

Candidatul liberalilor la un nou mandat în fruntea orașului de la malul Dunării susține că a demarat 10 proiecte europene, alături de alte proiecte guvernamentale și locale. Aceste proiecte vizează domenii precum sănătate, cultură, educație sau sport.

„Proiectele nu au fost finanțate din taxele și impozitele hârșovenilor, ci au fost finanțate din bani pe care am reușit, împreună cu echipa mea, să-i aducem la bugetul local. Din taxele și impozitele plătite de hârșoveni se asigură doar funcționarea primăriei. Acesta este și motivul pentru care până în 2016 orașul nu s-a dezvoltat, pentru că nu avea venituri suplimentare. Orașul doar supraviețuia. Din 2016, aceste proiecte europene nu funcționează dacă primarul nu aleargă după cofinanțări și pentru venituri suplimentare la bugetul local.”, a adăugat Viorel Ionescu.

În cadrul primei părți a interviului puteți afla detalii despre proiectele întreprinse în ultimii ani în orașul Hârșova.

Video 1:

„Hârșova intră ușor, ușor, într-o normalitate”

Una dintre promisiunile cu care Viorel Ionescu a câștigat votul cetățenilor, a constat în intrarea în legalitate a celor care refuzau să își achite taxele și impozitele în oraș, dar și a celor care își construiau case, deși nu beneficiau de autorizații.

„Hârșova intră ușor, ușor, într-o normalitate. Este un lucru știut de hârșoveni că înainte existau anumiți cetățeni care nu plăteau taxe și impozite, încă din 2002 sau 2003. Efectiv nu au mai construit respectând legea, fără autorizație. Casele nu au fost recepționate, drept urmare nu plăteau impozit pentru ele. Există câteva familii și pe această cale țin să le transmit că trebuie să intre în normalitate și legalitate. Haiducia din trecut nu va mai exista. Există proceduri legale prin care pot solicita instanței ca bunurile înregistrate la locația respectivă să treacă în proprietatea UAT, compensând datoria pe care o au la bugetul local. Soluții au existat și în trecut, dar nu s-a dorit deranjarea anumitor alegători.”, a precizat Viorel Ionescu.

“Vom învăța și vom merge mai departe”

Schimbări au existat și în privința curățeniei din orașul Hârșova, cât și în modul de a colecta deșeurile. De asemenea, Viorel Ionescu susține că Poliția Locală Hârșova a învățat să apere mai bine interesele cetățenilor de elementele negative din localitate.

„Să nu uităm cum se colecta gunoiul în Hârșova în urmă cu patru ani, cu acele tractoare și containere metalice vechi. Acum, spre exemplu la Vadu Oii, ficare gospodărie are pubelă. Încercăm și adunarea selectivă a gunoiului. Este mai greu la început, dar vom învăța și vom merge mai departe. Din punct de vedere al curățeniei nimeni nu poate spune că lucrurile nu s-au schimbat. La fel și din punctul de vedere al siguranței cetățeanului. Sunt cetățeni care critică Poliția Locală, dar Poliția Locală este mai bună decât cea din 2016. Au înțeles că lucrurile nu trebuie să fie făcute că spune primarul sau pentru că sunt montate GPS-uri pe mașini, ci pentru că suntem în slujba cetățenilor și trebuie să îi apărăm de elementele negative ale societății.”, a mai explicat Viorel Ionescu.

În prezent, în orașul Hârșova candidații la funcția de primar nu au în mod oficial bannere afișate pe raza localității. Detalii despre acest subiect, dar și despre ideea organizării unor dezbateri între candidați, veți putea afla urmărind partea a doua a interviului.

Video 2:

Sorin HULUBEI