Viorel Focșa (AUR): Românii din afara granițelor țării au nevoie de sprijin constant din partea autorităților

Partidele care au fost la guvernare mai bine de 31 de ani nu făcut nimic în vederea creșterii calități vieții românilor. O consecință a acestei politici antinaționale este exodul românilor: sute de mii de români emigrează în fiecare an pentru un trai mai bun. Deputatul AUR Dumitru-Viorel Focșa consideră că diaspora are nevoie de sprijin constant din partea autorităților, care ar trebui să dezvolte proiecte destinate acestor români. Doar în anul 2020 românii din străinătate au trimis acasă peste 3,4 miliarde de euro, bani care susțin economia românească.

Statul român nu publică o situație clară în ceea ce privește numărul românilor care trăiesc peste hotare și nici un raport al măsurilor destinate sprijinirii acestora. În acest context, deputatul AUR Dumitru-Viorel Focșa a solicitat autorităților informații privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni în ultimii 20 de ani. Astfel, Focșa a înaintat o solicitare către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în vederea obținerii unui răspuns la următoarele întrebări:

  1. Câți români au părăsit România după anul 1989 și până în prezent, pe fiecare an în parte?
  2. Care este numărul total al românilor din diaspora?
  3. Care este numărul total al românilor stabiliți în străinătate și care beneficiază de dublă cetățenie?
  4. Care este numărul total al românilor stabiliți în străinătate și care au renunțat la cetățenia română?
  5. În ce localități din afara granițelor României există cetățeni români sau etnici români aleși în structurile de conducere ale administrației regionale/locale și pe ce poziții/funcții?
  6. În ce state există cetățeni români sau etnici români aleși în instituțiile legislative și pe ce poziții/funcții?
  7. În ce state există comunități de cetățeni sau etnici români mai mari de 1.000 locuitori? Vă rog să precizați statul respectiv și numărul de români rezidenți.
  8. Cum au susținut autoritățile de la București candidaturile cetățenilor și etnicilor români la alegerile locale și parlamentare din statele unde există comunități semnificative în ultimii 20 de ani?
  9. Cum au susținut autoritățile de la București comunitățile de români de pretutindeni în ultimii 20 ani, pe fiecare stat, comunitate și măsuri/activități?
  10. Ce sume a alocat statul român în ultimii 20 ani de zile pentru susținerea comunităților de români de pretutindeni, pe fiecare an în parte și pe fiecare comunitate susținută?