Macron șochează: Interesele Franței nu sunt afectate dacă Rusia atacă nuclear Ucraina

Macron: Rusia atacă nuclear, Franța – neafectată. Președintele francez a lansat un val de stupefacție când a lăsat să se înțeleagă că Parisul nu ar reacționa la un atac nuclear rus în Ucraina. Emmanuel Macron a spus că, dacă asta s-ar întâmpla, interesele strategice franceze nu ar fi afectate.

Macron: Rusia atacă nuclear, Franța – neafectată


„Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Ele sunt definite clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a spus Macron în timpul unui interviu în direct la postul public France 2, miercuri seara. Este prima dată când Macron discută în detaliu doctrina de descurajare nucleară a Franței cu privire la Ucraina. El a adăugat că „nu este bine să vorbim prea mult despre asta”.

„Credibilitatea disuasiunii nucleare se bazează pe a nu spune nimic despre ceea ce ar trebui să facem”, a declarat fostul președinte francez François Hollande la radio FranceInfo, adăugând că trebuie „să spunem cât mai puțin posibil și să fim pregătiți să facem cât mai mult posibil.”

Val de critici

În calitate de lider al singurei puteri nucleare din Uniunea Europeană, comentariile lui Macron că nu ar răspunde unui atac nuclear în Ucraina „sau în regiune” sunt puțin probabil să liniștească statele membre UE aparținând NATO precum Polonia, România sau Slovacia. Articolul 5 din tratatul NATO prevede că aliații ar trebui să apere alți membri ai alianței în caz de atac, scrie Politico.

Bruno Tertrais, director adjunct al think tank-ului Fundația pentru Cercetare Strategică, a pus sub semnul întrebării decizia „curioasă” a lui Macron de a preciza limitele doctrinei nucleare franceze și momentul în care a fost formulată declarația. „După părerea mea, răspunsul corect ar fi trebuit să fie: nu voi juca acest joc… și oricum domnul Putin trebuie să fie conștient că va pierde”, a scris el pe Twitter.

„Când l-am auzit vorbind, aproape că am căzut de pe scaun”, a spus deputatul conservator Jean-Louis Thiériot, vicepreședinte al comisiei de apărare din Adunarea Națională. „Este o greșeală politică. Unul dintre principiile disuasiunii nucleare este că există o incertitudine cu privire la ceea ce este considerat un interes vital”, a spus el.