Victor Orbán, vinovat de respingerea aderării României la Schengen
Viktor Orbán se va confrunta cu mari probleme dacă programul președinției maghiare a UE în 2024 are într-adevăr ca „obiectiv prioritar aderarea României la Schengen”. Presa maghiară a dat în vileag faptul că premierul maghiar se află în spatele acestei probleme.
Publicația 24.hu scrie că aliatul lui Viktor Orban, cancelarul austriac Karl Nehammer, blochează aderarea Bucureștiului invocând problema nerezolvată a refugiaților. Dar, potrivit presei austriece, „respingerea nu este din cauza României, ci din cauza noastră (a maghiarilor) deoarece majoritatea migraților neînregistrați vin în Austria de la noi”.
Presa maghiară susține că Viktor Orban este vinovat
Presa maghiară susține că vinovatul pentru problema migraților neînregistrați în Europa este Guvernul lui Viktor Orban, pe care îl consideră unul dintre motivele pentru care România nu a fost acceptată în Spaţiul Schengen.
Noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control.
Ungaria și Polonia joacă un rol cheie în soluționarea situației, blocând planurile Uniunii Europene, tocmai cele de care Viena ar face dependentă aderarea la Schengen a Bucureștiului și Sofia”, ”, se arată în articolul din presa maghiară.
Publicația maghiară face referire la un articol din Der Standard, cu titlul „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema migrației Austriei”. Articolul spune că în ciuda faptului că Ungaria permite refugiaților să își continue drumul spre Vest și acceptă puține cereri de azil, Viktor Orban nu este criticat de liderii OVP, ci mai degrabă curtat.
România și Bulgaria au încercat în zadar să se alăture acordului Schengen
Totodată, presa maghiară precizează că 80% din cei peste 100.000 de migranți care au intrat în mod ilegal în Austria anul trecut au venit din Ungaria.
„România se află așadar într-o situație dificilă: deși este mai puțin atractivă pentru refugiați decât Ungaria, și chiar dacă migranții aleg ruta „maghiară”, austriecii le împiedică intrarea în spațiul Schengen”, se mai arată în articol.
Articolul face referire și la raportul postului de radio austriac, Ö1, care susține că există două modalități de a intra în Austria ca migrant din Serbia.
„Se pare că frontierele croato-sârbe și bosniace-sârbe nu sunt abordate de austrieci, iar aceasta nu este o rută foarte importantă, deoarece războaiele sud-slave au facilitat trecerea ilegală a frontierei de către cei care se împiedică de mine explozive în aceste zone. Una dintre rutele alese de migranți duce direct prin Ungaria, în timp ce cealaltă trece prin România. Dar aceasta din urmă, potrivit lui Ö1, își pierde din ce în ce mai mult „atracția” pentru migranți, în ciuda justificării lui Nehammer de a bloca aderarea Bucureștiului la Schengen”, se arată în raportul radioului Ö1, potrivit 24hu.
România este mai eficientă decât gardul de patru metri înălțime al Ungariei
Presa maghiară citează alte două site-uri austriace care susțin că Nehammer, cancelarul austriac, încearcă să coopereze cu Ungaria și Serbia, țările prin care trec cel mai adesea migranții ilegali.
„România este mai eficientă decât gardul de patru metri înălțime al Ungariei: în cadrul poliției de frontieră române au fost instalate camere termice și drone. De asemenea, polițiștii de frontieră români, bine echipați din punct de vedere tehnic, sunt sprijiniți de organizația europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex”, susține Ö1, potrivit 24.hu.
Publicația austriacă Ö1 arată că ruta maghiară a devenit mai atractivă pentru migranții ilegali din cauza nerespectării de către Ungaria a standardelor europene în materie de azil.
„Acesta este motivul pentru care migranții ne aleg pe noi, deoarece dacă sunt înregistrați mai întâi în România, de exemplu, și ajung în Austria sau Germania, pot fi trimiși înapoi în țara care i-a înregistrat prima dată, în principal din cauza regulilor de la Dublin”, scrie 24.hu.