Viața la bloc. Când se interzic centralele de apartament și cu ce pot fi înlocuite
Centralele de apartament trebuie interzise în UE, conform unei directive europene adoptate de Parlamentul European. De anul viitor, statul nu va mai putea subvenționa instalarea acestora, iar începând cu anul 2030, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero.
Conform lui Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), este important să adaptăm legislația noastră la cerințele europene, însă el consideră că directiva nu va fi pusă în practică urgent.
Centralele de apartament, interzise de Parlamentul European
Conform acestuia, oamenii ar trebui să rămână calmi în prezent. Nimeni nu intenționează să le confiște centralele din locuințe și nimeni nu le interzice să le utilizeze.
Restrângerea montării de noi centrale pe gaz ar putea interveni abia după adaptarea legislației. Astfel, aceasta este o perspectivă îndepărtată, posibil în jurul anilor 2037-2038.
În orice caz, soluția pe termen lung implică tranziția de la centralele de apartament către centrale electrice sau chiar soluții mai avansate, cum ar fi pompele de căldură, însă acestea sunt aspecte de perspectivă, nu imediate.
„Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele.
Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural. Dar asta va dura ani, mai avem mult, dar mult, până atunci”, a precizat Laurenţiu Urluescu.
Directiva se va pune în practică până în 2040
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat că directiva referitoare la centralele de apartament nu poate fi pusă în practică în România până în 2040-2050, când se estimează că resursele de gaze vor fi limitate.
Nu există acte normative care să oblige pe cineva să înlocuiască o centrală pe gaz în prezent.
În același timp, se știe că atât la nivel european, cât și în unele orașe din România, consiliile locale au adoptat politici energetice care interzic instalarea acestor centrale în clădirile noi. Un exemplu este Clujul.
„Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară. Și deocamdată vorbim de o directivă, și nu de un regulament.
Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu.
România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos”, a precizat Dumitru Chisăliță.
Expertul în energie a detaliat motivele pentru care o decizie de a elimina centralele de apartament pe gaz și înlocuirea acestora cu cele alimentate cu energie electrică este dificil de realizat în prezent.
„Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h”, a spus acesta pentru Adevărul.
Centralele de apartament, în număr de trei milioane în România
În ultimii ani, în România a avut loc o creștere semnificativă a numărului de locuințe care s-au debranșat de la rețelele publice de termoficare și au optat pentru centrale pe apartament.
În timp ce, în anii 2000, doar 410.000 de locuințe din România erau dotate cu centrale termice, majoritatea apartamentelor fiind racordate la sistemul centralizat.
În 2011, la nivel național, existau aproximativ 1,76 de milioane de locuințe care se încălzeau cu centralele de apartament, ajungând în 2016 la peste 2,2 milioane, iar în 2022 – la aproximativ trei milioane de centrale termice de apartament.