Valentin Cioromelea (AUR): Ministerul Dezvoltării, pe punctul de a aproba un perimetru de extracție petrolieră în Marea Neagră

Senatorul AUR Valentin Cioromelea a identificat incompatibilități în Planul de amenajare a spațiului maritim elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Cioromelea face cunoscut faptul că pe insula Sacalin, unde accesul turiștilor este interzis, iar cercetătorilor limitat, s-ar putea monta instalații de explorare și chiar exploatare a gazelor. În timp ce asistăm la distrugerea mediului înconjurător, senatorul AUR Valentin Cioromelea luptă cu instituțiile statului și caută răspunsuri, însă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în frunte cu Attila Cseke, tergiversează procesul și refuză să răspundă la întrebări luni în șir, dar care este pe punctul de a aproba un perimetru de extracție petrolieră în Marea Neagră, într-o zonă de pe teritoriul ARBDD, strict protejată, unde nu are voie să calce picior de om.

,,Domnule Cseke, la elaborarea Planului de amenajare a spațiului maritim (PASM) ați consultat Academia Română, Ministerul Mediului, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și ONG-urile implicate în probleme de mediu, iar dacă da, acestea au avizat favorabil includerea ariei protejate integral Insula Sacalin într-un perimetru petrolier „de explorare-dezvoltare-exploatare durabilă” care ar putea permite, în viitor, lucrări de explorare și exploatare în rezervație? Să detaliați componenta „durabilă” a viitoarelor lucrări petroliere în aria de protecție specială”, a întrebat senatorul AUR Valentin Cioromelea.

În cuprinsul Planului de amenajare a spațiului maritim este prezentată o schiță cu perimetrele de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră. Insula Sacalin (arie naturală de protecție specială în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, patrimoniul UNESCO) face parte din perimetrul petrolier ,,Pelican”, descris ca ,,Acord petrolier – explorare-dezvoltare-exploatare”. Senatorul AUR

,,Comunicați public dacă PASM are legătură cu controversata Legea offshore, care cedează gazele naturale din Marea Neagră unor interese străine, sau dacă este o coincidență și cum aveți în vedere verificarea și corectarea acestor anomalii”, a întrebat senatorul AUR.

Camera Deputaţilor a adoptat în luna mai Legea offshore, despre care liderii politici afirmă că ar urma să asigure independența energetică a României. Miza este reducerea importurilor de gaze din Rusia, în contextul războiului din Ucraina și al conflictului pe această temă dintre Moscova și Occident. Legea ar trebui să asigure securitatea energetică a României prin exploatarea gazelor din Marea Neagră. 

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la peste 200 de miliarde de metri cubi, iar un studiu Deloitte arată că exploatarea va aduce la buget circa 26 de miliarde de dolari până în anul 2040, din impozite pe profit, redevențe, contribuții sociale și alte taxe. În plus, ar urma să genereze peste 71 de miliarde de dolari PIB-ului României și ar crea sau menține peste 30.000 de locuri de muncă.

Insula Sacalin este o insulă nou formată, în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Guvernul României a declarat zona rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938. În prezent este interzis și accesul turiștilor. Pe insulă trăiesc o mare varietate de păsări, mamifere și reptile. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări.