Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Putin și să ascultăm mai mult Ucraina

Actuala criză energetică și inflația din Europa nu vor opri sprijinul Uniunii pentru Ucraina, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a adăugat că „ar fi trebuit să ascultăm mai mult Ucraina” și să „să îl luăm mai în serios pe Putin”.

„Putin a încercat întotdeauna să ne despartă oriunde ar fi fost o fisură”, a declarat von der Leyen pentru Kyiv Independent. „Dar este bine că vedem că nu a avut niciodată succes.”

Actuala criză energetică și inflația cu două cifre din Europa nu vor opri sprijinul Uniunii pentru Ucraina, a spus von der Leyen. Europa va fi pregătită pentru iarnă chiar și fără gaz rusesc, a adăugat ea.

Potrivit oficialului, instituțiile europene și membrii UE au oferit Ucrainei peste 19 miliarde de euro din februarie.

„Legăturile dintre Uniunea Europeană și Ucraina sunt astăzi mai puternice ca niciodată”, a spus von der Leyen, care a supravegheat ca Ucraina să primească mult așteptatul statut de candidat la UE în iunie.

Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Putin

Răspunzând la întrebarea de ce Europa a fost oarbă în relațiile cu Rusia în trecut, von der Leyen a spus că este „foarte greu” de evaluat. Legăturile personale cu Rusia ar putea fi unul dintre factori.

„Am spus în discursul meu (Starea Uniunii) că ar fi trebuit să ascultăm mai mult țările din Europa Centrală și de Est”, a spus ea. „Ar fi trebuit să ascultăm mai mult Ucraina.”

„De asemenea, ar fi trebuit să ascultăm mai mult – sau să luăm mai în serios – ceea ce spunea Putin pentru că și-a expus punctele de vedere cu câteva luni înainte de a începe acest război”.

În iulie 2021, Kremlinul a publicat articolul lui Putin „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, negând Ucrainei dreptul de a exista ca stat suveran. Mulți au spus că atunci Putin era hotărât deja să lanseze un război total.

Acum, este timpul să depășim greșelile din trecut, iar Europa susține puternic cauza ucraineană – politic, militar și financiar, a spus von der Leyen.

Von der Leyen, convinsă că Ucraina va câștiga războiul

Acum, obiectivul principal este ca Ucraina să predomine în războiul său defensiv împotriva Rusiei și să reconstruiască țara după ce Rusia este înfrântă.

„Sunt profund convinsă că veți câștiga acest război”, a spus von der Leyen. „Desigur, vor fi mulți, mulți ani de reconstrucție. Dar și asta ar trebui să facem împreună.”

Și, potrivit lui von der Leyen, rămâne doar la latitudinea Ucrainei să decidă în ce condiții se încheie războiul.

„Există o regulă clară: condițiile sunt definite de Ucraina. Este decizia voastră”, a spus von der Leyen.

„Acesta este un principiu foarte clar pentru Uniunea Europeană și șefii statelor și de guvern, pentru că sunteți o țară suverană și este viitorul vostru.”

Despre aderarea la UE

Ucraina este pe cale să îndeplinească cele șapte condiții propuse de UE înainte ca discuțiile de aderare să poată începe, a spus președintele Comisiei Europene.

Condițiile includ reforme judiciare și anticorupție, punerea în aplicare a legii anti-oligarhice, stabilirea transparenței proprietății mass-media și condiții egale pe piața mass-media și elaborarea legislației privind minoritățile naționale conform principiilor UE.

Guvernul ucrainean a declarat că se așteaptă să respecte condițiile preliminare și să înceapă discuțiile de aderare în primăvara lui 2023.

„Observ acum că procesul de aderare este pe drumul cel bun”, a spus von der Leyen, care a adăugat că totuși va dura.