Uniunea Europeană transmite Ucrainei că nu este încă momentul potrivit pentru impunerea unor sancţiuni împotriva Rusiei

UE a respins solicitarea Ucrainei de a impune un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a preveni izbucnirea războiului, conform declarațiilor Înaltului Reprezentat pentru politica externă a UE, Josep Borrell, informează Reuters.

Statele occidentale se tem că acumularea de trupe ruse la graniţa cu Ucraina din ultimele săptămâni indică o viitoare invazie din partea Rusiei. Moscova a dezminţit orice plan de invazie. Statele Unite şi aliaţii europeni au spus că orice atac asupra Ucrainei ar declanşa sancţiuni „masive” împotriva Moscovei, însă Kievul a solicitat aplicarea cât mai rapidă sancţiunilor.
„Aşteptăm nişte decizii”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, la Bruxelles, înainte de a participa la întâlnirea periodică a miniştrilor de externe ai UE.

„Credem că există motive întemeiate şi legitime pentru a impune acum cel puţin o parte din sancţiuni pentru a demonstra că Uniunea Europeană nu doar vorbeşte despre aplicarea sancţiunilor, ci acţionează conform promisiunilor făcute”.
Miniştrii UE au susţinut planurile anunţate luna trecută pentru un pachet de asistenţă financiară de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina. Miniştrii au fost, de asemenea, de acord cu o solicitare mai veche a Ucrainei de a trimite o misiune la scară mică de instructori militari pentru instruirea ofiţerilor.


Cu toate acestea, şeful politicii externe al UE, Josep Borrell, precum şi unii dintre miniştrii de externe, au precizat că UE nu intenţionează să impună încă sancţiuni Rusiei. Borrell a mai precizat că va convoca o reuniune extraordinară a UE pentru a conveni asupra sancţiunilor doar „când va sosi momentul”.
UE sprijină, deocamdată, cele mai recente încercări de a organiza discuţii suplimentare, a mai spus el, după ce Franţa a declarat că preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit, în principiu, asupra unui summit în vederea dezamorsării unei crize ruso-occidentale.


„Întâlnirile la nivel înalt, la nivel de lideri, la nivel de miniştri, indiferent de format, indiferent de modul de comunicare, de a sta la masă şi de a încerca să evite un război, sunt extrem de necesare”, a spus Borrell.
Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a afirmat că UE ar trebui să se concentreze pe facilitarea mai multor discuţii cu Moscova.


„Cred că modalitatea de a preveni războiul este să vorbim şi să găsim compromisuri şi căi de urmat care pot preveni invazia, în primul rând, care ar trebui să fie prioritatea noastră acum”, a spus el.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că joacă un joc „iresponsabil” cu populaţia civilă din estul Ucrainei şi a solicitarea revenirea imediată la masa negocierilor.


Atacurile care au loc la linia de contact dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din est s-au intensificat de la momentul izbucnirii (joi, 17 februarie). Ţările occidentale au menţionat că se tem că Moscova încearcă să creeze un pretext pentru invazie.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a salutat acordul de a trimite instructori militari, menţionând că aceştia nu sunt trupe de luptă.


„Detaliile, parametrii şi calendarul acestei lansări încă urmează să fie discutate. Însă este esenţial să deschidem acea nouă fază în relaţiile noastre”, a spus el.
Un diplomat al UE a spus că misiunea va avea un domeniu de aplicare limitat şi nu va fi trimisă prea curând.