Un medic de familie avertizează: „Acest medicament este foarte periculos pentru unii pacienți. Aceștia ar trebui să semneze niște hârtii înainte să-l ia”
Medicul Raluca Zoițanu a lansat acuzații grave la adresa lui Alexandru Rafila privitoare la medicamentul antiviral Favipiravir. Medicul de familie a atras atenția că Favipiravir poate fi „foarte periculos” pentru anumiți pacienți și că aceștia ar trebui să semneze niște hârtii înainte să-l ia.
Medicul Raluca Zoițanu a scris recent pe pagina sa de socializare că oamenii vor lua orice, atunci când sunt influențați de frică. Aceasta a numit lucrul respectiv drept un „comportament previzibil periculos al populației” și a susținut că Favipiravir poate fi „foarte periculos pentru unii pacienți.
„Nu mai pot cu Favipiravir. Aş vrea să văd la fel de mult interes din partea ministrului pentru alte medicamente care nu există în România, pentru alte boli, de care au nevoie mult mai mulți pacienți, fiind şi eficiente!
Ministrul Sănătății a declarat ieri: „Vreau să fiu foarte tranșant. Încercăm să facem acest lucru [să existe în farmacii] pentru Favipiravir, este un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir.”
Dar afirmația este cel puțin greşită. Chiar producătorul – unul dintre ei, dar cu interes să vândă în toată lumea – comunica public în noiembrie anul trecut că NU ARE EFECT nici măcar pe scurtarea duratei bolii. Când chiar producătorul spune asta nu mai ai ce să zici. De obicei producătorul de medicamente exagerează, dacă nu chiar minte, despre cât de eficiente, minunate, vindecătoare sunt medicamentele produse de el. Când spune că nu e bun, înseamnă că nu e bun!
Şi nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să şi semneze nişte hârtii înainte să îl ia. De ce să îl laşi în farmacii ca antibioticele, ca ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației – oamenii vor lua orice de frică.
Vor da şi vecinilor. Se vor „descurca” să cumpere şi fără reţetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare, ca Paracetamolul şi Molekin Imuno. Pur şi simplu nu înțeleg. Şi am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”, a scris medicul Raluca Zoițanu într-un mesaj postat pe Facebook.
Ce a spus Rafila despre Favipiravir
Amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit anterior despre Favipiravir și a susținut că România experimentează „una din cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment”.
Este una din cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment. Avem un salt săptămânal. Noi monitorizăm îndeaproape situația și proporția de cazuri spitalizate. (…) Ceea ce am pus la punct cred că este un sistem funcțional. Trebuie să îl testăm. Presupune testarea rapidă, îndeaproape de domiciliul pacientului”, a declarat Alexandru Rafila.
Totodată, ministrul a subliniat că a avut „convorbiri repetate” cu Pfizer în ceea ce privește medicamentul anti-COVID.
„În ceea ce privește medicația antivirală, am avut convorbiri repetate cu Pfizer în ceea ce privește medicamentul. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente”, a mai spus acesta, completând că acestea nu pot fi puse în momentul de față la vânzare în farmacii.
De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că aceste medicamente pot fi „foarte toxice” și pot afecta inclusiv sarcina. Din cauza acestor efecte adverse foarte serioase, autoritățile sanitare din România trebuie să fie precaute, spune Alexandru Rafila.
„În farmacii nu putem pune în vanzare decât medicamente care sunt recomandate de catre comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Favipiravir poate scurta cu 2-3 zile durata bolii dar nu poate avea efecte asupra cazurilor grave. (…) Sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, dacă discutăm despre reacții adverse care pot fi foarte serioase.
Celălalt medicament, care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu exista la nivel niciun studiu. În consecință, comisia de specialitate a Ministerului Sănătății nu a putut să recomande, întrucât agenția care aprobă utilizarea acestui medicament să poată să elibereze utilizarea”, a completat ministrul.