Un bloc din Craiova „plutește” pe dejecții – GAZETA de SUD

Un bloc din Craiova este “înecat” în dejecții. Locatarii sunt disperați din cauza mirosului și a apei murdare provenită din canalizarea stradală. Subsolul este o adevărată hazna.

Între subsolul blocului 121D din cartierul Craiovița Nouă și canalizare nu este nici o diferență. Dejecțiile din canalizarea stradală refulează aici și umplu toată încăperea până la ușa de acces. Din cauza mirosului, locatarii țin zi și noapte ușile de la intrările în bloc deschise. Cei mai afectați sunt proprietarii de la parter și de la primul etaj, cărora mirosul le invadează locuințele. Mai rău, celor de la parter mizeriile din subsol le ajung adeseori în baie. Proprietarii sunt de-a dreptul revoltați. Au bătut la ușa asociației de proprietari, la Compania de Apă în speranța că vor găsi o rezolvare acestei probleme. Nu a fost așa. De doi ani de zile, spun proprietarii trăiesc pe un adevărat focar de infecție. Dejecțiile provenite de la blocurile vecine se varsă în canalizarea menajeră și de aici în subsolul blocului lor.

Subsolul blocului 121D inundat cu dejecții/foto Claudiu Tudor

“Este de groază. Nu putem respira. De doi ani de zile, trăim acest coșmar. Stăm cu rahatul sub noi. Pe cei de la asociație nu-i interesează. Le spunem și ne trimit la primărie și la Apă. Ne spun că înfundă locatarii, că vine din stradă. Am avut instalatori la asociație, ne-au pricopsit. Nu a fost așa, au făcut curat în blocurile vecine și au lăsat să curgă rahatul la noi. De la 121A până la 121C au rezolvat și au lăsat să vină mizeria la noi“, spune Ioana Buzatu, proprietar în blocul 121D, Craiovița Nouă.

O supapă în calea dejecțiilor

Canalizarea stradală refulează în subsolul blocului 121D

Proprietarii au încercat să-și rezolve singuri această problemă ca să scape de mirosul și infecția din subsol. Ei spun că mirosul pestilențial îi sufocă în propriile locuințe. Nu de puține ori s-au trezit cu baia plină cu dejecții. Nici măcar nu pot deschide fereastra să respire un aer curat.

„Noi am încercat să ne rezolvăm singuri situația. Am montat o supapă ca să nu mai permită mizeriei din canal să ajungă în subsolul blocului. Degeaba, urina, apa și toată zeama aia vine în bloc. Plutim pe rahat. Este o hazna. Chiar dacă vin de la CAO și desfundă până deseară este la loc. Toți spun că rețeaua de canalizare este mai sus decât blocul. Când se umple canalizarea se varsă la noi în bloc. Într-adevăr blocul nostru este mai jos, dar de ce până acum nu am avut această problemă? Nu înțeleg de ce se întâmplă doar la blocul nostru”, spune Petre Arnăutu, locatar.

Așa arată subsolul blocului 121D din Craiovița Nouă

Asociația este dezinteresată, iar CAO degeaba desfundă

Locatarii îi acuză pe cei de la asociația de proprietari, respectiv Asociația de proprietari 25 Craiovița Nouă. Aceștia spun că asociația îi trimite la primărie ca să le rezolve problema cu subsolul inundat. Atunci când merg și se plâng la administrator, nu găsesc nici o rezolvare, spun proprietarii.

„Blocul nostru este singurul afectat. Când mergem la asociație spun că se rezolvă sau ne trimit la primărie. Ei știu să ne ia banii. Administratoarea nici nu se interesează de problemele noastre. Până bine de curând plătea instalator și nu făcea nimic. Ne-am săturat. O să-i reclamăm la primărie. Trebuie schimbați toți, cei de la asociație “, este de părere o altă locatară din blocul 121D, Craiovița Nouă.

Din păcate, în hățișul acestor discuții sunt prinși locatarii care au de suferit din cauza mizeriei din subsol. În urma insistențelor acestora, Compania de Apă Oltenia a trimis la începutul acestei săptămâni câțiva angajați ca să desfunde canalizarea.

„Desfundă acum și până mâine este la loc. De fapt nici nu se simte, mizeria nu se retrage din bloc”, spune Petre Arnăutu, locatar.

Asociația îi trimite pe locatari să sune la Telefonul cetățeanului

La asociația de proprietari, administratoarea are versiunea ei. Aceasta susține că asociația se implică și intervine ori de câte ori vin solicitări din partea locatarilor. Și aceasta încearcă să dea vina tot pe canalizarea stradală. În plus, în ultima vreme i-a îndemnat pe proprietari să mai sune și la telefonul cetățeanului.

”La blocul 121D este o problemă cu canalizarea. Subsolul blocului este mai jos decât canalizarea stradală și aceasta refulează. Noi am tot intervenit, dar până nu se rezolvă problema cu canalizarea stradală nu avem ce să mai facem. Locatarii se plâng, le-am spus să mai sune și la telefonul cetățeanului, poate așa îi ia cineva în seamă. Degeaba vine CAO și desfundă canalizarea azi, mâine este la loc. Am înțeles că au venit au săpat acolo, pe bulevard, dar tot nu s-a rezolvat“, spune Lavinia Dincă, administrator la Asociația de proprietari nr.25 Craiovița Nouă.

De la CAO, vești bune

Situația blocului 121D este cunoscută operatorului de apă și canal al orașului. CAO trimite frecvent aici o echipă de intrevenție ca să desfunde canalizarea stradală. Treaba cu subsolul cade în sarcina asociației de proprietari. Până la reconfigurarea rețelei de canalizare din zona străzilor Elena Farago și Bulevardul Dacia, nu va fi nici o schimbare radicală în privința acestui bloc. Vestea bună este că întreaga zonă este prinsă într-un program de reabilitare.

„ Zona este cuprinsă într-un plan de reabilitare. Până atunci o întreținem prin curățare frecventă. La ora actuală canalizarea este desfundată și nu mai sunt probleme în subsolul blocului respectiv”, a declarat pentru GdS, Lucian Lungu, director tehnic CAO.