Umărul dureros poate fi recuperat. Care sunt cele patru forme clinice
Daniel Istrate, 46 ani, Iași: ”Am câteva luni de când mă doare, constant, umărul drept. Nu este o durere foarte puternică, dar este permanentă și sâcâitoare. Inclusiv noaptea, trebuie să îmi pun mâna dreaptă pe o pernă, pentru a fi la același nivel cu umărul, altminteri am senzația că pur și simplu se desprinde brațul din articulație. Permanent, simt ca o greutate care îmi ”atârnă” din umărul drept. Cu mare greutate fac mișcări care implică rotația brațului și am dureri chiar și la cel mic gest. Din această cauză, mișcările mele sunt mai limitate, nu pot căra mai nimic și îmi este greu chiar și atunci când mă îmbrac. Eu nu am un serviciu care să implice foarte multă mișcare – sunt economist -, dar prezența permanentă a durerilor îmi creează, pe lângă suferința fizică, și o stare permanentă de disconfort. Am luat tot felul de analgezice, dar fără mare efect. M-ar ajuta foarte mult dacă mi-ați putea recomanda un tratament”.
Dr. Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, Redhospital Sf. Sava, Iași:
”Periartrita scapulohumerală (PSH) este un termen generic pentru afectarea diferitelor structuri ale umărului, care provoacă dureri și incapacitate de mișcare a umărului. Afectează atât bărbații cât și femeile cu o frecvență aproape egală și apare, de obicei, spontan, ca un umăr dureros, fără legătură cu un eveniment traumatizant. Este însoţit de redoare şi de limitarea mişcărilor în urma afectării structurilor periarticulare (ligamente, capsulă, tendoane, bursă, muşchi) prin leziuni degenerative şi/sau inflamatorii. Poate fi agravată prin intervenţia unor factori precum traumatismele, suprasolicitarea sau expunerea la frig.
Trebuie să știți că umărul este alcătuit din trei articulații și două planuri de alunecare, care-i conferă o mare mobilitate, în dauna stabilității. Cele trei articulații ale umărului sunt articulația glenohumerală,
» Aflați mai multe informații aici.