UE inițiază procese împotriva Germaniei și Italiei pentru tratamentul discriminatoriu al muncitorilor străini.

Comisia Europeană a anunțat joi că a decis să cheme Germania și Italia în fața Curții Europene de Justiție din cauza unor practici despre care executivul comunitar afirmă că discriminează muncitorii străini din aceste țări, relatează Reuters.

Ambele țări au introdus în ultimii ani scheme pentru ajutorarea familiilor, însă sumele plătite au fost stabilite în cuantumuri diferite pentru unii muncitori comparativ cu alții.

În Italia muncitorii trebuie să fi locuit în țară timp de cel puțin doi ani pentru a fi eligibili pentru ajutor, în timp ce în Germania sumele sunt mai mici pentru muncitorii care au copii ce locuiesc în țări ale UE unde costul traiului este mai scăzut.

„Unul dintre principiile fundamentale ale UE este că oamenii sunt tratați egal, fără niciun fel de diferențiere pe bază de naționalitate”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Urmând acest principiu de bază, muncitorii mobili din UE care au contribuit în aceeași manieră la sistemul de securitate socială și plătesc aceleași taxe ca muncitorii locali sunt îndreptățiți la aceleași beneficii în ceea ce privește asistența socială”, a mai declarat executivul comunitar.

Românii reprezintă o parte semnificativă din imigranții Germaniei. În 2022, trăiau aici 883.670 dintre ei, conform Statista. Numărul este de peste patru ori mai mare decât acum zece ani.

Aceeași sursă arată că în Italia românii reprezintă cea mai numeroasă populație de străini, mai mult decât albanezii și marocanii (a doua, respectiv a treia comunitate de imigranți) la un loc. Peste un milion de români trăiau în Italia anul trecut.