UE îi transmite Americii lui Trump: Avem și alte opțiuni / Ursula von der Leyen arată că Europa nu va cerși un tratament favorabil și că poate învinge SUA în multe privințe esențiale

Uniunea Europeană nu are chef să cerșească un tratament favorabil în fața agendei „America pe primul loc” a președintelui american Donald Trump, relatează Politico, citând-o pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care a spus că Europa are o mare putere economică care învinge SUA în multe privințe esențiale și care este deschisă afacerilor cu țări precum Mexic și China – în timp ce Trump se află pe un curs de coliziune cu aceste națiuni.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, în primul său discurs politic major de la inaugurarea de către Trump, la 20 ianuarie, a unui al doilea mandat, Ursula von der Leyen a evitat criticile directe la adresa președintelui, dar a trasat contraste clare și puternice cu America, în special prin sublinierea angajamentului UE față de pactul climatic de la Paris, pe care Washingtonul îl abandonează.

Europa, a spus ea, are încă „cel mai mare sector comercial din lume”, precum și „o speranță de viață mai lungă, standarde sociale și de mediu mai ridicate și inegalități mai mici decât toți concurenții noștri globali”.

În contrast cu tacticile de forță ale lui Trump, „piața mare și atractivă” a Europei a fost un partener previzibil, a spus aceasta: „Cu Europa, ceea ce vezi este ceea ce primești. Noi jucăm după reguli. Acordurile noastre nu au obligații ascunse”.

Per ansamblu, Ursula von der Leyen a căutat mai degrabă alianțe decât confruntări, în special cu cei aflați în vizorul lui Trump. „Europa va continua să caute cooperarea – nu numai cu prietenii noștri de lungă durată, ci și cu orice țară cu care împărtășim interese”, a subliniat ea.

În ceea ce privește numeroasele probleme ale Europei – care variază de la războiul de la ușa sa la declinul industrial și o creștere a extremei drepte – Ursula von der Leyen a ales să nu insiste asupra acestor subiecte.

În schimb, șefa Comisiei Europene a încercat să inspire încredere în capacitatea blocului de a se schimba, anunțând planuri de reformă care urmează să fie făcute publice în februarie și care vizează unificarea piețelor de capital fragmentate ale blocului, reducerea birocrației și promovarea companiilor de talie mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *