Ucraina are nevoie de mai multe avioane de atac, spune comandantul forțelor terestre

Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat vineri că Ucraina are nevoie de mai multe avioane militare pentru efortul său de război, cum ar fi avioane de atac A-10 ale SUA pentru a sprijini infanteria și avioane care ar putea lansa rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi a vorbit cu Reuters într-un interviu exclusiv într-o locație nedezvăluită din regiunea nord-estică Harkov, care se învecinează cu vestul Rusiei.

„Aș vorbi despre A-10 ca despre o opțiune dacă ne vor fi date… nu este o mașină nouă, ci una fiabilă, care și-a dovedit eficiența în multe războaie și care are o gamă largă de arme pentru distrugerea țintelor terestre pentru a ajuta infanteria”, a declarat bărbatul în vârstă de 58 de ani, îmbrăcat în ținută de luptă.

A-10 Thunderbolt este un avion de atac subsonic produs în Statele Unite, care este în serviciu din anii 1970.

Apelul lui Sîrskîi pentru mai multe avioane vine în contextul în care un nou pachet important de ajutor militar american pentru Kiev a fost blocat de luptele interne dintre legislatori.

Sîrskîia declarat că A-10 ar oferi un sprijin crucial pentru forțele terestre în timp ce acestea încearcă să preia inițiativa împotriva unui inamic bine dotat.

„Este pentru distrugerea țintelor terestre: tancuri, artilerie… tot ceea ce contracarează infanteria”, a spus el.

Sîrskîi a adăugat că elicopterele de atac, precum AH-64 Apache și AH-1 Super Cobra, precum și UH-60 Black Hawk, ar putea juca, de asemenea, un rol important.

De când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Kievul a făcut presiuni asupra aliaților occidentali pentru a furniza arme și muniții din ce în ce mai sofisticate, inclusiv vehicule blindate, tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16.

Primele avioane F-16 sunt așteptate să sosească în Ucraina mai târziu în 2024, deși impactul lor asupra războiului ar putea fi limitat de puterea forțelor aeriene ale Rusiei.

Încă mai există „șanse” pentru un progres

Ucraina a desfășurat o contraofensivă majoră vara trecută, care nu a reușit să obțină o reușită majoră, în parte pentru că forțele rusești din estul și sudul țării au stat în tranșee și alte linii de apărare.

Forțele Moscovei au revenit acum la ofensivă în unele părți din est, unde Sîrskîi a declarat că luptele au rămas acerbe.

El a adăugat că forțele rusești atacă continuu în mai multe părți ale frontului, iar forțele ucrainene efectuează mici contraatacuri.

„Aceasta este o apărare activă, când nu stăm doar în defensivă, ci contraatacăm în mod constant, iar în unele direcții trecem la ofensivă”, a spus el. „Iar inamicul știe acest lucru”.

Pe lângă apelurile pentru mai multe avioane, Ucraina a cerut aliaților să accelereze aprovizionarea cu muniție de artilerie, despre care unele unități s-au plâns că este în criză.

În timp ce dronele au o influență din ce în ce mai mare pe câmpul de luptă, artileria este un pilon de bază pentru ambele armate, iar Ucraina este nevoită să echilibreze utilizarea obuzelor de diferite calibre în funcție de rezervele disponibile.

„Am dezvoltat o expertiză în acest sens și ne adaptăm la realitățile noastre zilnice”, a declarat Sîrskîi.

În ciuda blocajului de-a lungul unei linii de front de aproximativ 1.000 km, Sîrskîi, care a supervizat apărarea Kievului la începutul anului 2022 și contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în regiunea Harkov, mai târziu în acel an, a declarat că viitoarele progrese sunt încă posibile.

Întrebat dacă ar putea exista un punct de cotitură în război în favoarea Ucrainei, el a spus: „Cred că există întotdeauna șanse. Trebuie doar să le găsești și să le folosești”.

El a adăugat că este „imposibil” ca Rusia să fi construit apărări solide peste tot și că au existat întotdeauna puncte slabe din cauza peisajului și a altor factori.