Turbulenţe în lumea bancară după preluarea fulger a Credit Suisse. Acţiunile UBS se prăbuşesc, bursele deschid în scădere

Piețele financiare deschid săptămâna în scădere după ce UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a preluat oficial Credit Suisse la jumătate de preț și cu un sprijin de peste 100 de miliarde de dolari din partea guvernului elvețian. Piaţa asiatică, prima care deschide, indică scăderi pentru principalele bănci. Şi Bursele europene au deschis în scădere, acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 60% iar acțiunile UBS s-au prăbușit cu aproape nouă procente. Există scepticism că măsurile din weekend vor reuși să calmeze bursele. Cele mai mari cinci bănci centrale din lume au anunțat că vor interveni pentru a asigura lichiditate sectorului financiar, pe fondul agitației din lumea bancară.

Acțiunile UBS s-au prăbușit cu aproape nouă procente la deschidere burselor după anunțul că va prelua Credit Suisse pentru 3,25 miliarde de dolari. Şi acțiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu aproape 64%, cu mult sub prețul de preluare al UBS, potrivit AFP.

Bursele europene au deschis şedinţa de luni în scădere în urma unei tranzacţii de trei miliarde de dolari, o operaţiune de salvare care nu i-a liniştit pe investitorii îngrijoraţi de stabilitatea sistemului banca. În jurul orei 8:15 GMT, indicele de referinţă al sectorului bancar european (Stoxx Europe 600/banks) afişa o scădere de 5,92%. Simultan, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas înregistrau o scădere de peste 8%, iar titlurile Société Générale un declin de peste 7%. La bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank pierdeau peste 6% iar Commerzbank aproape 5%. La bursa de la Londra, acţiunile Standard Chartered erau în scădere cu peste 6%, NatWest una de peste 4%, iar HSBC un declin de 3%.

La bursa de la Zurich, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62,3%, după ce rivalul UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse şi va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari. Acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%. Investitorii au fost speriaţi şi de informaţiile potrivit cărora valoarea unor obligaţiuni din categoria AT1 (Additional Tier One) emise de Credit Suisse, cu o valoare nominală de 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari), va fi redusă la zero, ceea ce a nemulţumit deţinătorii de obligaţiuni care credeau că vor fi protejaţi.

Si bursele din Asia înregistrau luni pierderi, semn că revenirea încrederii în sistemul bancar în rândul investitorilor mondiali este încă departe, în pofida anunţului preluării băncii elveţiene Credit Suisse de către UBS. În jurul orei 3:45 GMT, indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo afişa o scădere de 0,98%, afectat în special de deprecierea acţiunilor băncilor. La Bursa de la Hong Kong, indicele Hang Seng înregistra o contracţie şi mai mare (minus 2,51%), în timp ce Bursele de la Shanghai şi Shenzhen afişau creşteri modeste, relatează AFP. Acţiunile HSBC au scăzut cu 7,1% la Hong Kong, în timp ce Standard Chartered a pierdut 7,7%, iar Bank of East Asia a scăzut cu 4%, potrivit Financial Times.

Şi Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere


Deţinătorii de obligaţiuni emise de Credit Suisse Group AG au suferit pierderi istorice după ce preluarea fulger a băncii elveţiene a dus la ştergerea valorii pentru aproximativ 17,3 miliarde de dolari de obligaţiuni riscante, potrivit Bloomberg. Petrolul european este cotat la 71 de dolari pe baril şi dă semne de scădere.

Şi Bursa de Valori Bucureşti a deschis în scădere cu 0,16% sesiunea de tranzacţionare de luni, 20 martie 2023, după un weekend frenetic.

Agitație în lumea bancară după preluarea fulger a Credit Suisse
Matt Simpson, analist la City Index, susţine că există în continuare o „doză mare de suspiciune şi paranoia” pe pieţele asiatice, într-un raport publicat luni. „Incertitudinile ar putea să rămână la un nivel ridicat pentru o anumită perioadă”, în pofida diverselor măsuri de sprijin pentru sectorul bancar, avertizează de asemenea Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.

Autorităţile asiatice au încercat luni să îşi liniştească propriile lor pieţe. Astfel, Autoritatea monetară din Hong Kong a calificat drept „nesemnificativ” impactul scandalului de la Credit Suisse asupra sistemului său bancar, precizând că activele de la Hong Kong ale băncii elveţiene reprezintă mai puţin de 0,5% din totalul activelor din sistemul bancar din Hong Kong.

La Tokyo, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Hirokazu Matsuno a dat luni noi asigurări că instituţiile financiare japoneze dispun de „abundente lichidităţi şi capitaluri” şi că piaţa financiară este „în general stabilă”. La finalul unor intense negocieri care au avut loc în acest week-end, UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat că va prelua rivalul în dificultate Credit Suisse, cu importante garanţii furnizate de Guvernul elveţian, care speră astfel să evite o criză majoră şi să recâştige încrederea investitorilor din lumea întreagă.

De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA.

Cele două serii de probleme, cele de la Crédit Suisse şi cele care vizează reglementarea băncilor americane, nu afectează băncile franceze şi europene, a dat asigurări guvernatorul Băncii centrale a Franţei. „Băncile franceze sunt solide şi nu există niciun fel de problemă pentru băncile franceze”, a afirmat, luni, François Villeroy de Galhau pentru postul de radio France Inter, la o zi după anunţul preluării băncii elveţiene Credit Suisse de către rivala UBS.

Pentru a evita orice risc de răspândire, cele mai importante bănci centrale mondiale au anunţat duminică seara o acţiune concertată pentru a facilita accesul la lichidităţile în dolari, ceea ce reaminteşte măsurile adoptate pentru a calma pieţele la începutul pandemiei de Covid-19.